Ірина Геращенко: Якщо на Донбасі станеться екологічна або техногенна катастрофа, вона досягне і території РФ

Геращенко: Росія мала би подумати: якщо на Донбасі станеться екологічна катастрофа, вона досягне її території
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

Унаслідок розв'язаної РФ агресії на Донбасі з'явилися серйозні екологічні ризики, зазначила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Якщо на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей станеться екологічна катастрофа, її наслідки торкнуться і Росії. Про це в ефірі "5 каналу" 14 червня заявила перший віце-спікер Верховної Ради і представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи на переговорах у Мінську Ірина Геращенко.

"Унаслідок розв'язаної агресії Російської Федерації ми маємо там дуже серйозні екологічні ризики: починаючи від затоплених шахт на окупованій території – у деяких із них при граничному рівні води 164 метри уже вода досягла 163 метрів – і Російська Федерація мала би подумати, що якщо там трапиться екологічна і техногенна катастрофа, то вона досягне території Російської Федерації через підземні води, через усі ці ґрунтові проблеми", – розповіла Геращенко.

12 травня Геращенко заявляла, що тривогу викликають затоплені на тимчасово окупованих територіях Донбасу шахти, у яких рівень води майже досяг критичного максимуму. Вона зазначала, що екологічна ситуація на Донбасі залишається вкрай небезпечною.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.