Ірина Геращенко: Якщо все вдасться, це буде наймасштабніше звільнення українських заручників

Геращенко: Ми маємо передати 306 осіб у межах домовленостей
Фото: rada.gov.ua

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що поки не може дати подробиць про обмін людьми з представниками тимчасово окупованих територій України.

Українська сторона зробила все, щоб розблокувати процес звільнення заручників на Донбасі. Про це на брифінгу в кулуарах парламенту заявив перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи на переговорах у Мінську Ірина Геращенко, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Минулої зустрічі в Мінську було підтверджено готовність сторін здійснити таке звільнення до новорічних свят... Якщо нічого не зірветься, ми звільнимо 74 наших героїв і героїнь", – сказала Геращенко.

Вона зазначила, що українська сторона "робить усе, щоб і інших українців на тимчасово окупованих територіях було звільнено".

"Якщо вдасться те, над чим ми зараз працюємо, це буде наймасштабніше звільнення, адже йдеться про 74 українців і ми маємо передати 306 осіб у межах домовленостей, про які мовиться. Поки жодних деталей щодо прізвищ, списків і дат ми не можемо дати. Як тільки ми будемо готові це зробити, інформацію буде оприлюдненю", – заявила перший віце-спікер ВР.

16 листопада ватажки "ЛНР" і "ДНР" Ігор Плотницький і Олександр Захарченко після телефонної розмови з президентом РФ Володимиром Путіним доручили підготувати обмін заручниками і затриманими з Україною.

Геращенко 24 листопада заявила, що на окупованих територіях тримають 162 українців.

Переговірник від України Віктор Медведчук повідомив, що обмін затриманих бойовиків на українських заручників із "ЛНР" і "ДНР" пройде протягом двох етапів.

Тристороння група в Мінську підтвердила готовність сторін до обміну утримуваними особами.

29 листопада "Громадське" повідомило, що обмін утримуваними особами може відбутися 18 грудня.