Тристороння група в Мінську підтвердила готовність до обміну утримуваними особами

Сторони хочуть провести обмін до свят
Фото: dan-news.info

Сьогодні в Мінську проходить черговий раунд переговорів тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі, на яких сторони висловили готовність до обміну утримуваними особами на основі затверджених списків.

Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) сьогодні під час чергового раунду переговорів у Мінську підтвердила готовність здійснити обмін утримуваними особами на основі затверджених списків. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила прес-секретар представника України в тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

"Тристороння контактна група за участі представників ОРДЛО підтвердила готовність сторін виконати обмін утримуваними особами на засадах уже затверджених списків та узгодити в найстисліші терміни процедуру і дату обміну, виходячи з прагнення виконати цей обмін до новорічних та різдвяних свят", – написала Оліфер.

16 листопада ватажки "ЛНР" і "ДНР" Ігор Плотницький і Олександр Захарченко після телефонної розмови з президентом РФ Володимиром Путіним доручили підготувати обмін заручниками і затриманими з Україною.

24 листопада через конфлікт із "міністром внутрішніх справ ЛНР" Ігорем Корнетом Плотницький пішов у відставку "за станом здоров'я".

27 листопада новий ватажок "ЛНР" Леонід Пасічник запевнив, що відставка Плотницького не вплине на обмін.

Радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт зазначав, що Київ готовий передати представникам "ЛНР" і "ДНР" 306 осіб, які скоїли злочини проти територіальної цілісності країни, щоб звільнити 74 заручників на Донбасі.

За даними представника України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи в Мінську Ірини Геращенко від 24 листопада, на окупованих територіях утримують 162 українців.

Переговірник від України Віктор Медведчук повідомив, що обмін затриманих бойовиків на українських заручників із "ЛНР" і "ДНР" пройде за два етапи.