Ірина Геращенко повідомила, що українська сторона буде вимагати допуску ОБСЄ до утримуваного бойовиками Асєєва

17 серпня в ефір каналу "Росія 24" вийшла програма, у якій Асєєв зізнається в роботі на розвідку Міноборони України
Скріншот: Россия 24 / YouTube

Перший віце-спікер Верховної Ради і переговірниця у мінському процесі Ірина Геращенко заявила, що міжнародні організації мають засудити репортаж російських пропагандистів про утримуваного бойовиками "ДНР" українського журналіста Станіслава Асєєва.

Українська сторона на переговорах у Мінську вимагатиме негайного допуску до утримуваного бойовиками в окупованому Донецьку журналіста Станіслава Асєєва представника ОБСЄ в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Тоні Фріша. Про це на своїй сторінці у Facebook написала перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Бойовики вибили з журналіста Станіслава Асєєва "зізнання у шпигунстві". Цей жах показали по російському пропагандистському ТБ. У мене немає жодних сумнівів, що ці "зізнання" вибивалися під тортурами... Примітно, що заляканого і змученого хлопця показало російське ТБ... А буде заява Національної спілки журналістів України із засудженням цих дій російських пропагандистів, які знімають наслідки тортур ФСБ?" – написала Геращенко.

Вона звернула увагу на те, що ні ОБСЄ, ні генеральний секретар Ради Європи ще не висловили свого занепокоєння щодо репортажу російських телевізійників.

"Цікаво, чи запитають іноземні репортери про українського журналіста в [російського президента Володимира] Путіна під час його візиту в Німеччину і смакування штруделями і шніцелями на високому австрійському весіллі?" – зазначила Геращенко.

Вона підкреслила, що на переговорах у Мінську порушуватиме питання про катування бойовиками журналіста.

"Стас є у всіх наших списках. Інше питання, що поки звільнення заручників заблоковано, і враження, що Кремль не збирається поки нікого відпускати. Ані напівживого Олега [Сенцова], ані морально пригніченого Стаса, ані з тюрем РФ, ані з окупованих територій", – додала Геращенко.

17 серпня в ефір каналу "Россия 24" вийшла програма, у якій Асєєв зізнається в роботі на Головне управління розвідки Міністерства оборони України з позивним Норман. Він заявив, що був у складі батальйону "Донбас", добровільно пішов на співпрацю з розвідкою, а однією з цілей нібито був збір матеріалів для майбутнього роману.

Колишній заручник "ДНР", учений Ігор Козловський припустив, що Асєєв міг погодитися на запис інтерв'ю для російського телеканала через побоювання за долю близьких або розраховуючи на те, що це прискорить звільнення.

На "Радіо Свобода" засумнівалися у зізнанні в шпигунстві заручника бойовиків Асєєва.

Про зникнення Асєєва в окупованому Донецьку стало відомо 7 червня 2017 року. Наприкінці липня того самого року бойовики "ДНР" підтвердили, що "заарештували" журналіста і відкрили проти нього "кримінальну справу" за шпигунство.

Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" та ОБСЄ закликали бойовиків "ДНР" звільнити журналіста, але спроби домовитися про звільнення Асєєва зайшли в глухий кут.