Ірина Геращенко заявила, що 13 грудня очікують на передання українських засуджених з окупованих районів Донецької області

Сьогодні відбулося передання 42 українців, засуджених до початку війни, з неконтрольованих районів Луганської області
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

За словами першого віце-спікера Верховної Ради, представника України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірини Геращенко, вона та український омбудсмен Людмила Денісова отримують сотні листів від українських родин засуджених, які після війни залишилися в тюрмах в окупованих районах і просять перемістити їх на підконтрольну уряду України територію.

13 грудня має відбутися передання українських в'язнів із неконтрольованих районів Донецької області на контрольовану урядом територію України, заявила 12 грудня у Facebook перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

Вона повідомила, що сьогодні відбулося передання 42 українців, засуджених до початку війни, із неконтрольованих районів Луганської області.

"У четвер буде продовжено переміщення засуджених до початку війни, не пов'язаних із конфліктом, з окупованого Донецька", – написала Геращенко.

За її словами, вона, як і український омбудсмен Людмила Денісова, отримує сотні листів від родин засуджених, які залишилися в тюрмах на окупованих територіях і просять перемістити їх.

"Так, ці люди порушили закон і засуджені українськими судами до покарання, але вони також українські громадяни, і ми, як правова держава, маємо дбати про дотримання їхніх прав. Тим більше, маємо чимало фактів незаконного використання засуджених як робочої сили. На сьогодні близько 1000 осіб та їхніх родин звернулися про переміщення, офіс омбудсвумен готовий був розпочати цю роботу ще у травні. Я рада, що питання зсунулося з мертвої точки. Також українська сторона сьогодні ще раз наголосила представникам ОРДЛО, що ми готові до звільнення заручників – військових і цивільних – і пропонує 27 грудня здійснити таке звільнення у форматі "66 на 19", – заявила Геращенко.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України і проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

У жовтні 2017 року офіс українського омбудсмена повідомив, що на окупованій території Донецької та Луганської областей залишилося 27 установ виконання покарань, у яких перебуває приблизно 12 700 осіб. За даними Мін’юсту України, у 2015–2017 роках на підконтрольну Києву територію вдалося перевезти 166 ув’язнених із ОРДЛО.

У червні 2018 року Денісова звернулася до віце-президента Міжнародного комітету Червоного Хреста Жиля Карбоньє із проханням перевірити умови тримання громадян України у в'язницях і СІЗО на окупованих територіях.

Бойовики "ЛНР" у вересні 2018 року стверджували, що готові передати деяких засуджених, яким винесено вироки до 2014 року, але процес нібито "заблокувала українська сторона".

13 листопада 2018 року Денісова повідомляла, що 895 ув'язнених, які відбувають покарання у в'язницях в ОРДЛО, звернулися до неї із проханням про переведення на підконтрольну Києву територію.

Геращенко повідомила, що гуманітарна підгрупа тристоронньої контактної групи на засіданні в Мінську 4 грудня погодила дату та місце передання з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей ув'язнених, не пов'язаних із конфліктом. "Досягнуто домовленості про переміщення більше ніж 60 з них", – заявила вона.