Якщо 2020 року Мінських угод не виконають, Україна попросить про їх модернізацію – Резніков

Резніков: У будь-якому разі мінський майданчик як логістичний центр має залишитися
Фото: mtot.gov.ua

Віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков вважає, що лідери країн "Нормандської четвірки" шкодують про погодження тексту Мінських угод.

Україна проситиме лідерів країн "Нормандської четвірки" переглянути Мінські угоди, якщо 2020 року їх не вдасться реалізувати.

Про це віцепрем'єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив в інтерв'ю "Фокусу", витяги з якого опублікувало 24 липня "Інтерфакс-Україна".

"Президент називав термін – один рік, у 2020-му він спливає. Думаю, у будь-якому разі мінський майданчик як логістичний центр для вирішення економічних і гуманітарних питань має залишитися. Стосовно умов, які нереалістично виконати, проситимемо лідерів "Нормандії" підтримати їхню модернізацію", – сказав він.

Віцепрем'єр вважає, що міжнародні партнери України шкодують, що "проявили м'якість" і дозволили Москві "так далеко зайти, зокрема з текстом "Мінська", із жорсткими зобов'язаннями, які Україні було запропоновано взяти на себе".

"Я маю на увазі правові аспекти. Це втручання в наш суверенітет", – уточнив Резніков.

За його словами, українська сторона після обрання президентом Володимира Зеленського спробувала "вдихнути життя в тіло [Мінських угод], що перебуває в комі", і постаратися зупинити війну.

"Захід це бачить, розуміє. І якщо "Мінськ" знову не закінчиться тим, що записано в Мінських угодах, – проведенням виборів під українським прапором, за українськими законами, відновленням суверенітету, територіальної цілісності, взяттям контролю над кордоном, виведенням іноземних військ, – тоді доведеться чесно сказати: "Ми зробили все, що могли, але немає політичної волі РФ закінчити цю війну", – пояснив Резніков.

23 липня Зеленський заявив, що Україна наполягає на "розшифровці кожного пункту" Мінських угод.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

Переговори про врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи в Мінську (Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).

9 грудня 2019 року в Парижі відбувся перший протягом трьох років саміт лідерів "Нормандської четвірки". У підсумковому комюніке зазначено, що сторони домовилися про припинення вогню, відкриття нових пунктів пропуску, обмін утримуваними особами за формулою "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року, розведення сил та засобів на трьох нових ділянках на Донбасі, продовження на рік дії закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і розширення мандата спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Домовленості було виконано частково. Передбачали, що наступний саміт відбудеться в березні – квітні 2020 року, однак цього не сталося.