Карпюк – українцям: Ми усвідомили на Майдані, що народ є єдиним носієм влади, тому треба заставляти владу йти на діалог із суспільством

Карпюка було затримано в березні 2014 року
Фото: hromadske.ua

Український політв'язень Микола Карпюк записав відеозвернення з російської в'язниці.

Український політв'язень Микола Карпюк, якого незаконно засудили в Росії на 22,5 роки позбавлення волі, записав звернення до українців із в'язниці. Відео телеканал "Громадське" опублікував на своєму каналі в YouTube.

"На сьогоднішній момент існує суспільний запит на національну консолідацію. Вибори скоро закінчаться. Звичайно, у процесі виборчої кампанії йде загострення боротьби, протистояння, розшарування суспільства. Але після виборів необхідно встановлювати внутрішньосуспільний діалог. Потрібно зрозуміти, що права не дають, права беруть", – зазначив Карпюк.

Він підкреслив, що Революція гідності допомогла українцям усвідомити, що народ є єдиним носієм влади.

"Потрібно чітко пам'ятати те, що ми усвідомили на Майдані, – народ є єдиним носієм влади, і заставлятити владу йти на діалог із суспільством. Іншого шляху в розвитку України не існує", – додав український політв'язень.

Видео: Громадське Телебачення / YouTube

Одного з лідерів УНА-УНСО та заступника голови партії "Правий сектор" Карпюка було затримано в березні 2014 року у Брянській області Росії. За його словами, він їхав до РФ на зустріч із оточенням президента РФ Володимира Путіна нібито для обговорення можливості непроведення у Криму нелегітимного референдуму.

У травні 2016 року суд у Грозному (Чечня) засудив українців Карпюка та Станіслава Клиха, які нібито брали участь у Першій чеченській війні в 1995 році на боці чеченських повстанців, до 22,5 і 20 років позбавлення волі відповідно. Обидва українці всі обвинувачення категорично заперечують. За їхніми словами, вони ніколи не були в Чечні і не брали участі в бойових діях.

У грудні 2017 року Росія відмовила в передаванні Україні Клиха і Карпюка. У Мін'юсті України заявили, що в такий спосіб  РФ порушила свої міжнародні зобов'язання.

МЗС України неодноразово закликало Росію звільнити політв'язнів Карпюка і Клиха.