Командувач ВМС України: Повернення захоплених РФ українських моряків – це справа честі

Воронченко: Ми забезпечимо комфортні умови служби для кожного українського військового моряка
Фото: ВМС ЗС України / Facebook

Захоплення РФ українських моряків у Керченській протоці об'єднало Україну в боротьбі з країною-агресором, сказав командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко.

Повернення в Україну захоплених у полон російськими силовиками в районі Керченської протоки українських моряків – це "справа честі". Про це заявив командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко, повідомила у Facebook прес-служба ВМС.

Він зазначив, що у відповідь на агресивні дії РФ Україна розгорнула сили й системно нарощує угруповання на Азові.

"Особливо напруженими стали останні місяці 2018 року. 25 листопада Росія здійснила відкритий акт агресії та захопила в полон 24 українських військових моряків. Ця подія сколихнула весь світ, згуртувала нас і об'єднала в боротьбі з країною-агресором. Повернення додому наших героїв – це зараз головне завдання, це наша справа честі. Бойові побратими, ми з вами!" – написав він.

Воронченко підкреслив, що 2019-й для національного флоту стане роком нових викликів, досягнень і можливостей.

"Ми продовжимо приведення організаційно-штатної структури до стандартів НАТО, отримаємо нові кораблі і катери, новітні зразки озброєння. У центрі нашої уваги завжди буде людина, тому ключовим стане прийом нових гуртожитків і військових містечок, підвищення соціальних стандартів військової служби. Ми розбудуємо наші Військово-морські сили й забезпечимо комфортні умови служби для кожного українського військового моряка. Дякую кожному, хто щиро підтримує національний флот, і кожному, хто виконує бойові завдання із захисту Батьківщини. Разом ми руйнуємо агресивні плани ворога. Разом ми – Україна", – додав він.

25 листопада РФ обстріляла й захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли в Москву. Трьох поранених українців помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово".

Усім морякам висунули обвинувачення в незаконному перетині кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими.