Кузьмук: У Росії в мене були друзі, із якими я був пов'язаний кров'ю, але 28 лютого 2014 року я дзвонив їм востаннє

Кузьмук: Українські військовослужбовці в Криму "трималися" понад три тижні, і це дало Києву можливість почати часткову мобілізацію
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Екс-міністр оборони Олександр Кузьмук понад три роки не спілкується зі своїми товаришами по Радянській армії з Росії через агресію РФ проти України, заявив сам Кузьмук в інтерв'ю Дмитру Гордону.

Екс-міністр оборони України Олександр Кузьмук розповів в авторській програмі Дмитра Гордона на каналі "112 Україна", що перестав спілкуватися зі своїми знайомими російськими військовослужбовцями після анексії Криму та початку війни на Донбасі у 2014 році.

Відповідаючи на запитання, чи вдається йому знаходити спільну мову з колегами по Радянській армії з Росії, Кузьмук сказав: "Ні. У мене були друзі, із якими я був пов'язаний кров'ю, воював, навчався та служив, і всі вони досить високопоставлені чини, але 28 лютого 2014 року я дзвонив їм востаннє".

Кузьмук: Ту-154 над Чорним морем не був збитий українською ракетою, а підірваний зсередини. Причину потрібно шукати в пасажирах. Читайте повну версію інтерв'ю

"А 3 березня було звернення просто з Криму, із Перевального через пресу (яка чомусь дуже швидко зібралася) до міністра оборони Шойгу (Сергія Шойгу."ГОРДОН") та начальника Генерального штабу Герасимова (Валерія Герасимова."ГОРДОН"). Після цього три з гаком роки в мене з ними не було та бути не може жодної розмови чи телефонного дзвінка", – розповів екс-міністр оборони України.

"Сумуєте за ними?" – запитав Дмитро Гордон. "Декого я дуже цінував і поважав", – сказав Кузьмук.

Він також розповів, що 3 березня 2014 року був у Криму. "Я, починаючи з першої появи цих "чоловічків" у Раді міністрів і у Верховній Раді Криму, щовечора дзвонив кожному командиру частини (а вони всі мене добре знали та поважали), і вони повідомляли мені, що в них відбувається", – розповів екс-міністр оборони. За його словами, 3 березня він безперешкодно проїхав з аеропорту Сімферополь у Перевальне, де була зосереджена наземна бригада морської оборони – основна військова сила України.

"Я запитав про те, які завдання було перед ними поставлено міністром оборони, начальником Генштабу, командувачем видів військ? Відповідь кожного, а їх було 28 чи 32, я не пам'ятаю... "Тримайтеся!" – ось так їм відповіли. Ну, вони й "трималися". І я хочу сказати, що вони "трималися" понад три тижні, і це дало нам можливість почати часткову мобілізацію в Україні. Вони сковували російські війська, а ми в цей час почали розгортатися. І це відіграло роль. Що стосується готовності військ, то вся бригада, чисельністю приблизно 2000 осіб, стояла на плацу", – поділився спогадами Кузьмук.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова. Після анексії Криму, у квітні 2014 року, на сході України почався військовий конфлікт, який триває досі. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.