Тука: Списки на отримання російських паспортів в ОРДЛО були складені три місяці тому, найперше громадянство дадуть бойовикам

Тука: Із юридичної точки зору Росію буде дуже важко притягнути до конкретної відповідальності
Фото: Георгій Тука / Facebook

Росія задовго до виходу указу президента Володимира Путіна запланувала роздати свої паспорти терористам "ДНР" і "ЛНР", а також чиновникам-колабораціоністам. Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

Списки на одержання паспортів РФ в окупованих районах Донецької та Луганської областей складено три місяці тому, паспортизація відбудеться за три етапи. Про це заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука розповів 25 квітня в ефірі Oboz TV.

"Уже зараз такою можливістю володіють бойовики, які входять до складу так званих 1-го і 2-го армійських корпусів. У другій хвилі передбачається надати таку можливість різним місцевим чиновникам. І тільки потім – іншим", – повідомив Тука.

Він назвав дії Росії "підступними".

"Те, що це не відповідає духу Мінських домовленостей, – політична оцінка, а з юридичної точки зору дуже важко притягнути до відповідальності", – вважає заступник міністра.

24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ, що спрощує набуття російського громадянства жителями окупованих бойовиками територій Донбасу.

27 квітня президент РФ заявив, що набуття російського громадянства можуть спростити не тільки жителям окупованого Донбасу, але й усім українцям.

У МЗС України вважають указ "юридично нікчемним" і таким, що не змінює належності жителів окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства.