Лутковська: Із травня 2015 року ви в моїй риториці термінів "терорист" або "бойовик" не знайдете

Лутковська: Я для себе зробила певні висновки з приводу того, як повинен поводитися обмудсмен щодо території України
Фото: ombudsman.gov.ua

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська зазначила, що повинна говорити з усіма, якщо хоче, аби переговори про переміщення людей, які перебувають у місцях позбавлення волі на окупованих територіях Донбасу, були успішними.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила, що термінів "терорист" або "бойовик" не вживає із 2015 року, оскільки всі, хто проживає на не підконтрольній Україні території Донбасу, мають право скористатися її допомогою. Про це вона сказала в інтерв'ю інтернет-виданню "ЛІГАБізнесІнформ".

"Із травня 2015 року ви в моїй риториці термінів "терорист" або "бойовик" не знайдете. Я для себе зробила певні висновки з приводу того, як повинен поводитися обмудсмен щодо території України. У нас в Україні є тільки один омбудсмен, і громадяни, які сьогодні проживають на непідконтрольній території, точно так само мають право скористатися його допомогою. З огляду на це, я зі своєї риторики такі слова прибрала", – зазначила вона.

Лутковська додала, що досі веде переговори про переміщення з непідконтрольної території людей, які перебувають у місцях позбавлення волі.

"Якщо я хочу, щоб вони були успішними, я повинна говорити з усіма. Тому я не бачу підстав змінювати риторику", – додала омбудсмен.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

Загалом протягом останніх двох років за ініціативи офісу омбудсмена на підконтрольну Україні територію з місць позбавлення волі на окупованому Донбасі вдалося повернути 147 осіб.