Майора ЗСУ, який намагався викрасти для Росії військовий літак, засудили до 12 років позбавлення волі

Український офіцер намагався викрасти військовий літак для Росії
Фото: Ministry of Defense of Ukraine / Flickr

Українського офіцера визнано винним у державній зраді.

Хмельницький міськрайонний суд 6 червня виніс вирок заступнику командира ескадрильї 7-ї бригали тактичної авіації Повітряних сил України, який у вересні 2014 року мав намір викрасти літак Су-24М для Росії. Згідно з Єдиним реєстром судових рішень, офіцера засуджено до 12 років позбавлення волі.

Військовослужбовця визнали винним у державній зраді, його також позбавили звання майора.

Суд дійшов висновку, що офіцер під час виконання польоту 8 вересня 2014 року ухилився від запланованого курсу біля Шостки Сумської області й спрямував літак до державного кордону з Росією.

За даними свідка, штурмана екіпажу, обвинувачений порушив режим радіомовчання, відповівши на виклик невідомої радіостанції.

Однак, не зумівши встановити зв'язок із російською стороною й не маючи можливості самостійно дістатися до аеродромів на території РФ, пілот змушений був здійснити посадку в Миргороді Полтавської області.

Після інциденту його відсторонили від польотів.

22 вересня 2014 року офіцера затримали співробітники Служби безпеки України. У листопаді 2015 року кримінальне провадження було передано до суду.

Слідство встановило, що майор, уродженець Хабаровська, був завербований громадянами Російської Федерації. У Росії в нього є брат – полковник збройних сил РФ у відставці. У червні 2014 року він приїхав в Україну й запропонував викрасти літак.

Із льотчиком також зв'язався російський розвідник, який діяв під псевдонімом Главрач. Він пообіцяв за викрадення Су-24М звання полковника збройних сил Росії, житло й $30 тис.

Водночас він пригрозив, що до його дружини й прийомної дочки, які перебували в Москві, буде застосовано силу. За даними СБУ, їх примусово утримували в готелях протягом трьох тижнів.

Український льотчик погодився на пропозицію посадити літак у Курську, але не довів злочинного задуму до кінця, стверджували слідчі.

Окрім того, у липнісерпні 2014 року обвинувачений передавав російській стороні дані про плани польотів українських літаків-розвідників, зазначено в тексті вироку.

Справу розглядали в суді повторно. Спочатку майора засудили до 11 років позбавлення волі, але з процесуальних причин рішення Старокостянтинівського суду Хмельницької області не набуло чинності. Було призначено новий розгляд, повідомляє прес-служба військової прокуратури Західного регіону.