Мінські перемовини. Українська сторона назвала бій 18 лютого спробою зірвати виконання "нормандських" домовленостей

Україна закликала забезпечити режим припинення вогню на Донбасі
Фото: ЕРА

Атака незаконних формувань на спостережний пункт ЗСУ в Луганській області стала провокацією, здатною поставити під сумнів процес мирного врегулювання на Донбасі. Про це українська делегація заявила під час чергового раунду перемовин у межах тристоронньої контактної групи.

Україна закликала Росію забезпечити режим припинення вогню на Донбасі, щоб продовжити реалізацію домовленостей лідерів країн "Нормандської четвірки". Про це йшлося 26 лютого під час чергового раунду перемовин тристоронньої контактної групи в Мінську, написала у Facebook Дарка Оліфер, прессекретарка глави української делегації Леоніда Кучми.

Представники України назвали атаку незаконних збройних формувань ОРЛО на спостережний пункт ЗСУ 18 лютого "особливо кричущим порушенням", а також "провокацією, здатною поставити під питання сам процес мирного врегулювання на Донбасі".

"Українська сторона жорстко наголосила: спроба прориву 18 лютого 2020 року свідчить про бажання зірвати виконання домовленостей лідерів країн "Нормандської четвірки" в Парижі. Системні порушення режиму припинення вогню не лише гальмують, а відкидають назад процес мирного врегулювання", – зазначила Оліфер.

За її словами, делегати України також пропонують російській стороні відкрити нові пункти пропуску на лінії дотику, вимагають звільнити утримуваних осіб, надавати допуск до них представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Збройні формування Російської Федерації 18 лютого атакували позиції підрозділів Об'єднаних сил у Луганській області.

ЗМІ писали про втрату двох опорних пунктів ЗСУ, Об'єднані сили стверджували, що позицій не втратили. 19 лютого в Міністерстві оборони визнали втрату передового спостережного пункту.

За даними Генерального штабу ЗСУ, унаслідок бойових сутичок загинув один український боєць, трьох поранено, двох контужено. Втрати противника становили четверо вбитих і шестеро поранених людей, заявив глава Генштабу Руслан Хомчак.

Президент України Володимир Зеленський назвав інцидент спробою "зірвати мирний процес на Донбасі" і провокацією, на яку "сильно відповіла" українська армія.

У Кремлі заперечували причетність до нападу на позиції Об'єднаних сил.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

9 грудня 2019 року в Парижі відбувся перший протягом трьох років саміт лідерів "Нормандської четвірки" – України, Франції, Німеччини та Росії – стосовно врегулювання ситуації на Донбасі. Сторони, зокрема, домовилися погодити розведення сил і засобів у трьох нових точках.