Місія ОБСЄ повідомила про 89 жертв мінування на Донбасі з початку року

ОБСЄ: Із розмінуванням не можна зволікати!
Фото: donbasssos.org

Сторони конфлікту повинні очистити від мін і боєприпасів, що не розірвалися, райони і маршрути, якими цивільне населення на Донбасі користується найчастіше, заявили спостерігачі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

У 2017 році жертвами мін і боєприпасів, які не розірвалися, на Донбасі стало 89 осіб. Із них 27 осіб загинуло, іще 62 дістало поранення. Про це йдеться в повідомленні спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ.

"Із розмінуванням не можна зволікати! Доступ спостерігачів СММ ОБСЄ до Пікуз та Щастя досі обмежено через те, що сторони не вилучають міни, які самі ж встановили. Практика показує, що всі цивільні особи, які проживають у районах уздовж лінії зіткнення, стикаються з обмеженнями свободи пересування та наражаються на небезпеку. Мирні жителі регулярно висловлюють занепокоєння цим питанням, повідомляючи СММ про те, що наявність мін та невибухлих боєприпасів ставить під загрозу їхні життя та життя їхніх дітей, унеможливлює вільне пересування та погіршує життєві умови", – повідомили в місії ОБСЄ.

За словами спостерігачів, для суцільного розмінування знадобляться роки, проте очистити від мін і боєприпасів, що не розірвалися, райони і маршрути, якими цивільне населення користується найчастіше, можливо вже зараз.

"Нещодавно спостерігачам СММ тричі вдалося здійснити патрулювання дорогою Дебальцеве – Світлодарськ. Цьому передували масштабні роботи з розмінування, які провели сторони, що є черговим свідченням того, що за наявності волі – все можливо", – ідеться в повідомленні.

10 серпня Збройні сили України призупинили розмінування мосту в Щасті, оскільки не дістали гарантій безпеки від бойовиків.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.