Москалькова заявила, що її не пустили до кримчанина Одинцова, засудженого в Україні за дезертирство

Москалькова сказала, що телефонна розмова з Денісовою не дає приводу для оптимізму
Фото: hromadske.ua

Консульство РФ в Україні передасть Міністерству юстиції України запит на дозвіл відвідування російським омбудсменом Тетяною Москальковою Максима Одинцова, який перебуває в Лук'янівському СІЗО.

Уповноважений із прав людини у РФ Тетяна Москалькова заявила журналістам у Києві, що її не пустили до ув'язненого в Лук'янівському СІЗО колишнього українського військовослужбовця Максима Одинцова, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Після анексії Криму у 2014 році Одинцов перейшов на службу в російську армію. 21 листопада 2016 року його затримали українські спецслужби у пункті пропуску "Чонгар". 13 лютого 2018 року Дарницький суд Києва засудив кримчанина до 14 років позбавлення волі за держзраду і дезертирство.

Москалькова сказала, що для її зустрічі з Одинцовим потрібен дозвіл Мін'юсту України.

"Такий запит буде зроблено консульством РФ, і будемо чекати відповіді", – повідомила омбудсмен.

Вона зазначила, що розмовляла по телефону з українським омбудсменом Людмилою Денісовою, і результати переговорів "не дають приводів для оптимізму".

Москалькова додала, що російського консула також не пустили до головного редактора "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського.

9 червня президент України Петро Порошенко телефоном обговорив із президентом РФ Володимиром Путіним питання українських політв'язнів. Лідери домовилися, що омбудсмени обох країн найближчим часом відвідають ув'язнених громадян.

13 червня Денісова вирушила в Росію. За час перебування в РФ їй не вдалося зустрітися із жодним українським політв'язнем. 15 червня омбудсмен намагалася потрапити в колонію до українського режиссера Олега Сенцова, але її не пустили. Потім, за словами Денісової, вона домовилася з Москальковою, що вони синхронно відвідають ув'язнених 19 червня. Денісова мала вирушити на зустріч до Сенцова, а Москалькова – до Вишинського, але відвідування ув'язнених знову не відбулося.

22 червня Москалькова запропонувала Денісовій разом відвідати Вишинського, а потім Сенцова.

Сьогодні Москалькова прибула в Україну з намірами відвідати Одинцова. Водночас Денісова заявила, що Москалькову не пустять до російських ув'язнених в Україні, поки українського омбудсмена не допустять до українських політв'язнів у Росії.