На окупованій частині Донбасу бойовиків не відпускають зі служби – розвідка Міноборони

Розвідка Міноборони: Командування російсько-окупаційних військ будь-якими силами намагається утримати найманців на військовій службі
Фото: EPA

За даними Головного управління розвідки Міноборони України, бойовики ОРДЛО не можуть звільнитися зі служби без наявності у них "паспортів "Д/ЛНР" і претендувати на одержання так званого посвідчення "учасника бойових дій".

Командування російсько-окупаційних військ на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей посилює заходи з метою утримання бойовиків на військовій службі. Про це йдеться у повідомленні Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

"Військовослужбовці з'єднань і частин 1 (Донецьк) і 2 (Луганськ) АК ЗС РФ без наявності у них паспортів "Д/ЛНР" не зможуть оформити документи на звільнення із військової служби і претендувати на отримання так званого посвідчення "учасника бойових дій", – ідеться в повідомленні військової розвідки.

Водночас бойовиків гібридної армії, призваних із місцевого населення, попередили про притягнення до відповідальності у разі виявлення у них паспортів громадян України, додали в ГУР.

"Крім того, у так званих "республіканських силових структурах" звільнення військовослужбовців, у разі закінчення контракту або за власним бажанням, буде здійснюватися тільки після додаткового проходження ними служби від трьох до шести місяців на передовій", – повідомила розвідка Міноборони.

27 листопада президент України Петро Порошенко заявив, що загроза широкомасштабного наземного вторгнення російських військ в Україну реальна.

У квітні 2014 року на сході України почався збройний конфлікт. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

У зоні конфлікту періодично оголошують перемир'я. Українська сторона заявляє, що бойовики регулярно їх порушують.