На сайті Ради опубліковано текст законопроекту про відновлення суверенітету України на Донбасі

Порошенко подав до Ради законопроект про відновлення суверенітету над Донбасом 4 жовтня
Фото: president.gov.ua

Законопроектом про відновлення суверенітету на Донбасі врегульовують правові основи використання Збройних сил України на сході країни.

На сайті Верховної Ради опубліковано текст законопроекту №7163 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях".

Президент подав до Ради законопроект про відновлення суверенітету на Донбасі 4 жовтня.

"На сьогодні основним правовим інструментом для забезпечення відсічі агресії Росії та контрольованих нею маріонеткових утворень у Донецькій та Луганській областях є правовий режим антитерористичної операції. Розпочата у квітні 2014 року антитерористична операція надала змогу зупинити розширення російської агресії та локалізувати її. Також цей правовий режим дав можливість проведення президентських, парламентських і місцевих виборів, результати яких забезпечили внутрішню та зовнішню легітимність української влади", – сказано в пояснювальній записці до документа.

Водночас зазначено, що "за масштабами, характером і тривалістю проведення антитерористична операція не відповідає завданням звільнення окупованих територій окремих районів Донецької та Луганської областей".

"Унаслідок значних масштабних зіткнень, застосування противником важких озброєнь та військової техніки головна роль в операціях у зоні антитерористичної операції належить Збройним силам України. Керівництво операцією здійснює представник Служби безпеки України як головного органу в системі боротьби з терористичною діяльністю. Неврегульованим залишається правовий статус фактично окупованих окремих районів Донецької та Луганської областей. Режим антитерористичної операції не надає органам влади належних інструментів для вирішення економічних та соціальних питань у зоні операції", – ідеться в пояснювальній записці.

Документ має "створити нову правову основу для вирішення завдання з відбиття ворожої агресії на Донбасі, а в перспективі – для відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів".

"Проект закону передбачає внесення змін до законів України "Про правовий режим воєнного стану", "Про Збройні сили України", "Про військово-цивільні адміністрації", "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", – сказано в записці.

Згідно зі статтею 1 законопроекту, тимчасово окупованими територіями визнають окремі райони Донецької та Луганської областей, "де збройні сили Російської Федерації та окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили і здійснюють окупаційну владу і загальний контроль Російської Федерації".

Стаття 2 визначає, що правовий статус тимчасово окупованих територій визначають цим законом та загальновизнаними принципами міжнародного права, водночас тимчасова окупація РФ Донбасу "є нелегітимною і не створює для Російської Федерації жодних територіальних прав".

Стаття 7 говорить, що під час здійснення органами державної влади України заходів із відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаного кордону України "забезпечується пріоритетність виконання безпекових положень Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 та Комплексу заходів від 12 лютого 2015 року з метою створення необхідних умов для політичного врегулювання відповідно до норм і принципів міжнародного права та законодавства України".

Стаття 8 передбачає, що "для забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій і Луганській областях" залучають в установленому порядку сили і засоби Збройних сил України та інших військових формувань.

"Цим законом Верховна Рада України відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 85 Конституції України схвалює рішення Президента України про використання Збройних сил України та інших військових формувань, що приймається відповідно до п. 19 ч. 1 ст. 106 Конституції України, для стримування і відсічі російській збройній агресії в Донецькій та Луганській областях і забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях", – сказано в перехідних положеннях до документа.

29 вересня "Європейська правда" з покликанням на джерело повідомила, що в Адміністрації Президента погодили з партнерами законопроект про реінтеграцію Донбасу. В АП стверджують, що новий закон потрібно ухвалити протягом одного пленарного тижня, оскільки 18 жовтня закінчується термін дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу.

За даними "Української правди", сьогодні президент має подати до Ради ще один законопроект щодо Донбасу