На засіданні Ради Росія – НАТО в Брюсселі обговорили ситуацію в Україні

Столтенберг: Нам прикро, що Росія не прислухалася до наших закликів
Фото: NATO / Flickr

У Брюсселі завершилося засідання Ради Росія – НАТО, на якому, зокрема, обговорили ситуацію в Україні, повідомляє прес-служба Північноатлантичного альянсу 31 жовтня.

"Рада Росія – НАТО, у якій бере участь 29 союзників і Російська Федерація, зустрілася в Брюсселі в середу, 31 жовтня 2018 року. У послів відбувся відкритий обмін думками щодо низки питань, зокрема щодо ситуації в Україні і навколо України, щодо питань, пов'язаних із військовою активністю, взаємною прозорістю та зменшенням ризиків, питань Афганістану і гібридних викликів", – ідеться в повідомленні.

Під час зустрічі генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нагадав Росії, що Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності має критичне значення для євроатлантичної безпеки.

"Нам прикро, що Росія не прислухалася до наших закликів. Це посилює нашу оцінку, що ракетна система 9M729 створює серйозний ризик для стратегічної стабільності євроатлантичного регіону. Союзники знову закликають Росію відреагувати на нашу заклопотаність і забезпечити повну відповідність договору", – заявив Столтенберг.

В Альянсі зазначили, що НАТО зупинив практичне співробітництво з Росією 2014 року через анексію Криму і постійну дестабілізацію Кремлем Східної України. "Водночас канали політичного діалогу залишаються відкритими і Рада Росія – НАТО є важливим форумом", – ідеться в повідомленні.

Нагалошено, що НАТО і Росія підтримують комунікацію, зокрема контакти між верховним головнокомандувачем армії Європи або головою воєнного комітету НАТО і начальником Генерального штабу збройних сил Росії. "Діалог між НАТО і Росією сприяє передбачуванішим відносинам і підвищенню взаємної безпеки", – додали в Альянсі.

Наприкінці червня 2017 року низка американських конгресменів-республіканців виступила з пропозицією про вихід США з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності через те, що його не дотримується Росія. У відповідь на це в РФ заявили, що Росія виконала всі взяті на себе зобов'язання і знищила ракети середньої і меншої дальності "розпилюванням під контролем американської сторони".

20 жовтня 2018 року президент США Дональд Трамп повідомив, що США вийдуть із Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що вихід США з договору про ліквідацію ядерної зброї може призвести до нової гонки озброєнь. Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон заявив, що загрозою є не вихід США з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, а наявність російських ракет на європейській території.