Пєсков заявив, що труднощі з відвідуванням політв'язнів омбудсменами Росії й України пов'язані з "дефіцитом довіри сторін"

Пєсков: Ситуація справді складна
Фото: ЕРА

Процес відвідування політв'язнів у Росії та Україні затягують як за лінією омбудсменів двох країн, так і за лінією відповідних служб, зазначив речник Кремля Дмитро Пєсков.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив журналістам 27 червня, що труднощі з відвідуванням політв'язнів омбудсменом України Людмилою Денісовою та її російською колегою Тетяною Москальковою пов'язані з дефіцитом довіри сторін, повідомляє ТАСС.

За словами Пєскова, "ситуація справді складна", водночас сторони ведуть досить напружену роботу.

Речник Кремля додав, що "тут абсолютно з об'єктивних причин гострий дефіцит довіри у сторін, що зрозуміло, і також затягують процес узгодження, який ведуть за лінією і омбудсменів, і відповідних служб".

9 червня президент України Петро Порошенко телефоном обговорив із президентом РФ Володимиром Путіним питання українських політв'язнів. Лідери домовилися, що омбудсмени обох країн найближчим часом відвідають ув'язнених громадян.

13 червня Денісова вирушила в Росію. Протягом перебування в РФ їй не вдалося зустрітися з жодним українським політв'язнем. 15 червня омбудсмен намагалася потрапити в колонію до режисера Олега Сенцова, але її не пустили. Потім, за словами Денісової, вона домовилася з Москальковою, що вони синхронно відвідають ув'язнених 19 червня. Денісова мала вирушити на зустріч до Сенцова, а Москалькова – до головного редактора "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, але відвідування ув'язнених знову не відбулося.

22 червня Москалькова запропонувала Денісовій разом відвідати Вишинського, а потім Сенцова.

26 червня уповноважений із прав людини в РФ прибула в Україну. Вона зустрілася із затриманими моряками кримського судна "Норд", після чого вирушила до Лук'янівського СІЗО з намірами відвідати військовослужбовця Максима Одинцова, якого в Україні обвинувачують у дезертирстві. Їй не дали дозволу на зустріч.

Денісова говорила, що Москалькову не пустять до російських ув'язнених в Україні, поки українського омбудсмена не допустять до українських політв'язнів у Росії.