Порошенко і Меркель скоординували кроки щодо просування ініціативи про розміщення миротворців ООН на Донбасі

Порошенко і Меркель обговорили орієнтовний графік контактів у межах нормандського формату
Фото: president.gov.ua

Під час зустрічі 24 листопада президент України Петро Порошенко і канцлер Німеччини Ангела Меркель обговорили "небезпечний розвиток ситуації на Донбасі", спровокований діями бойовиків, повідомила прес-служба українського президента.

Президент України Петро Порошенко і канцлер Німеччини Ангела Меркель під час зустрічі на саміті "Східного партнерства" 24 листопада скоординували кроки щодо просування ініціативи про розміщення миротворців ООН на окупованій території Донбасу, повідомляє прес-служба глави Української держави.

"Сторони обговорили небезпечний розвиток ситуації на Донбасі, спровокований порушенням режиму припинення вогню російськими бойовиками, включаючи випадки обстрілів цивільних об'єктів, а також ситуацію у Луганську. Було скоординовано подальші кроки з метою просування ініціативи про розміщення миротворчої місії ООН на всій окупованій території Донбасу, включаючи неконтрольовану ділянку українсько-російського державного кордону", – зазначили у прес-службі.

Повідомляють, що Порошенко і Меркель домовилися докласти максимальних зусиль для якнайшвидшого звільнення українських заручників, а також політичних в'язнів, яких утримують у Росії і в окупованому Криму.

Президент України під час зустрічі зазначив, що санкції проти Росії мають залишатися чинними, оскільки на Донбасі триває російська агресія, а ситуація у Криму погіршується.

У повідомленні йдеться, що Порошенко і Меркель обговорили орієнтовний графік контактів у межах нормандського формату.

Український президент поінформував канцлера Німеччини про реформи, які розпочали в Україні цієї осені.

Сьогодні в Брюсселі проходить саміт "Східного партнерства". Глави держав і урядів країн – членів ЄС обговорять із представниками України, Молдови, Грузії, Вірменії, Азербайджану і Білорусі подальшу співпрацю. Україну на саміті представляє Порошенко.

28 жовтня спецпредставник США Курт Волкер на зустрічі з народними депутатами України в Києві назвав критично важливим передання українсько-російського кордону в зоні АТО під контроль миротворців, розповів нардеп від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм. За словами його колеги по фракції Володимира Ар'єва, спецпредставник США готує тези до резолюції Радбезу ООН щодо миротворчої місії на Донбасі, яку, ймовірно, ухвалять до кінця року.

31 жовтня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що миротворці ООН, про яких говорив Волкер, стануть "окупаційними силами".

10 листопада міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що розроблення проекту резолюції щодо миротворчої місії ООН на Донбасі зараз на завершальній стадії.