Представники РФ у Мінську знову не відреагували на пропозицію України обміняти 36 росіян на утримуваних у російських тюрмах українців – Ірина Геращенко

Геращенко: РФ її громадяни не потрібні
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

Росія не хоче обмінювати 36 росіян на утримуваних у російських тюрмах українців, тому що планує використовувати питання заручників для торгу, шантажу і брудних політичних ігрищ, заявила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко.

У межах зустрічі в Мінську гуманітарної підгрупи тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання ситуації на Донбасі представники Російської Федерації вкотре не відреагували на пропозицію української сторони обміняти 36 росіян на утримуваних у російських тюрмах українців. Про це 25 липня у Facebook заявила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України у ТКГ Ірина Геращенко.

"РФ так і не дала жодної відповіді на пропозицію передати їм 36 росіян в обмін на наших у російських в'язницях. Ні усної, ні письмової. Що свідчить про те, що РФ її громадяни не потрібні. Повністю контрольовані РФ представники ОРДЛО заявили, що вестимуть розмову про звільнення заручників лише з однією людиною, учергове таким чином намагаючись виконати замовлення Кремля щодо корекції складу групи. Суверенне право України – визначати своїх переговорників, і, звичайно, ні Москва, ні ОБСЄ, ані тим більше маріонетки Кремля на це впливати не будуть", – написала Геращенко.

Вона вважає, що Росія хоче використовувати питання полонених для шантажу, тому не погоджується на обмін.

"Насправді ключова проблема в іншому: Кремль поки що не готовий віддавати ані українців, які знаходиться в тюрмах РФ, ані українців на окупованому Донбасі і в Криму. Москва ще не склала ціну, що вимагати за цей козир, і планує й далі використовувати питання заручників для торгу, шантажу і в брудних політичних ігрищах", – підкреслила вона.

4 квітня Україна в Мінську заявила про готовність передати РФ 23 росіян в обмін на українських політв'язнів. 18 квітня Геращенко повідомила, що РФ проігнорувала пропозицію України.

16 травня представник РФ у контактній групі Борис Гризлов повідомив, що РФ підтримує обмін утримуваними особами у форматі "157 на 20".

Спікер Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца повідомляла 20 травня, що в Росії утримують із політичних мотивів 24 українців, а в окупованому Криму – понад 40.

2 липня Геращенко озвучила список із 23 росіян. До нього увійшли Віктор Агєєв, Олександр Баранов, Анатолій Бусигін, Олександр Валехідіс, В'ячеслав Висоцький, Руслан Гаджиєв, Валерій Гратов, Владислав Гречин, Олег Доронін, Сергій Єгоров, Валерій Іванов, Ігор Кімаковський, Ольга Коваліс, Василь Кусакін, Владислав Макаров, Євген Мефьодов, Максим Одинцов, Олексій Седіков, Денис Сидоров, Максим Сливка, Павло Черних, Лариса Чубарова та Євген Шаталов.

5 липня Геращенко розповіла, що Україна готова передати РФ ще 13 осіб. У цьому списку – головний редактор "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський, екс-депутат севастопольської міськради Володимир Галичий, колишній "заступник міністра спорту" окупованого Криму Фарух Камалов, бойовик "ЛНР" Юрій Марчуков, колишній "міністр охорони здоров'я" Криму Петро Міхальчевський, "депутат" так званої Євпаторійської міської ради Криму Сергій Осьмінін, учасник "народної оборони" Криму Олександр Сатаров, дезертир Олександр Синичак та інші. Вона написала Гризлову лист, де запропонувала провести розширене засідання контактної групи в Мінську за участі українського омбудсмена Людмили Денісової та російського уповноваженого із прав людини Тетяни Москалькової для обговорення цієї ініціативи.