Путін: Фраза "Донбас порожняк не жене" хуліганська, але в душі в людей це є. Навряд чи вдасться вирішити проблему за допомогою силових рішень

Путін (на фото): Порошенко наполягав, щоб під Мінськими угодами були підписи керівників двох невизнаних республік
Фото: ЕРА

Закриття кордону на Донбасі відповідно до Мінських домовленостей, має закінчитися тільки після "всеосяжного політичного врегулювання", яке передбачає внесення змін до Конституції України, заявив президент Росії Володимир Путін.

Проблему Донбасу не вдасться вирішити силовим шляхом, заявив на пресконференції 19 грудня президент Росії Володимир Путін. Пресконференцію транслює в YouTube телеканал "Россия 24".

Кореспондент українського інформагентства УНІАН у Росії Роман Цимбалюк запитав, коли Путін ухвалить "рішення про розформування окупаційних адміністрацій у Луганську та Донецьку".

"Що стосується Мінських угод і розформування, як ви сказали, органів управління в невизнаних республіках... Колишній президент [України] Петро Олексійович Порошенко наполягав, щоб під цим документом були підписи керівників цих двох невизнаних республік. Вони просто за горло мене взяли всі разом там утрьох. А представники цих невизнаних республік відмовлялися це робити. Відкрию, так би мовити, таємницю цих переговорів у Мінську. Але все-таки ми їх умовили. І вони поставили свої підписи. Отже, Україна визнала, що така влада існує", – заявив Путін.

За його словами "це перша частина марлезонського балету".

"Друга частина полягає в тому, що там було проведено вибори... І це якраз демократичний спосіб організації влади. Третє. У самих Мінських угодах є вказівки прямо на те, що є правом цих республік... Там усе прописано, сказано і про мову, і про місцеву міліцію... Зараз я підійду до спірних моментів. Я не буду тут нічого приховувати... І українська громадськість, і російська, мають знати, про що йдеться. Є пункт про виведення найманців та іноземних військ. І про закриття кордону. Закриття кордону, відповідно до Мінських угод, має розпочатися на другий день після проведення виборів. І закінчитися тільки після всеосяжного політичного врегулювання, яке передбачає внесення змін до Конституції України і надання цим республікам таких прав, які в Мінських угодах прописано. От коли це буде зроблено, тоді й буде закриття кордону", – продовжив Путін.

За його словами, на Донбасі "немає іноземних військ".

"Там є місцева міліція, місцева самооборона, до них входять місцеві жителі. Місцеві. Мене весь час запитують – а звідки у них танки, важка артилерія. Послухайте. У багатьох гарячих точках світу відбуваються конфлікти із застосуванням танків, артилерії тощо... Звідки вони їх беруть? Мабуть, від тих структур і держав, які їм симпатизують. Але це їхня техніка, а не іноземна... Що стосується найманців, ну так. Я і в Парижі сказав: там є французи і німці, які воюють, і на одній стороні, і на інший. Розберімося з цими найманцями. Але вони не становлять основу цих формувань", – зазначив президент Росії.

Путін підкреслив, що "головна проблема полягає в тому, що "немає бажання і не проглядається вирішувати це питання в діалозі з людьми".

"Не намагатися створити для себе сприятливі умови для вирішення проблем у силовий спосіб. За допомогою танків, артилерії та авіації. Я сказав – застосовували авіацію. А чинний президент України говорить – яку авіацію? А він забув навіть про це... Коли керівництво України уникне абсолютно помилкового підходу, у принципі, до розв’язання проблеми, а перейде до діалогу, ось тоді можна буде її вирішити", – сказав президент Росії.

За його словами, "київська влада ввела блокаду цих територій".

"Є зрушення, розмінування йде... Але цього недостатньо... Якщо стати на цю позицію, діалогу, домовленостей, то проблему буде вирішено. Якщо робитимуть і надалі спроби силовим способом задушити, то це навряд чи можна буде зробити. Ця відома фраза, що "Донбас порожняк не жене", вона хуліганська, бійцівська, але вона в душі в людей є. Там горді люди живуть. Тому навряд чи вдасться вирішити цю проблему за допомогою яких-небудь силових рішень".

Переговори щодо врегулювання конфлікту на Донбасі ведуть у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.

9 грудня 2019 року в Парижі відбувся перший за три роки саміт лідерів "Нормандської четвірки" – України, Франції, Німеччини та Росії – щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Він тривав приблизно вісім годин. У межах саміту лідери держав провели двосторонні переговори, зокрема відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського і Путіна. Сторони домовилися до кінця року погодити повне припинення вогню й обмін утримуваними особами у форматі "всіх на всіх", обговорили розширення мандата спостережної місії ОБСЄ та анонсували новий саміт "Нормандської четвірки" через чотири місяці.

Зеленський заявив, що в нього і Путіна "абсолютно різний погляд" на передання під контроль Києва непідконтрольної ділянки кордону України та Росії.