Путін засилає в Україну "троянського коня" шляхом пропозиції ввести миротворців ООН – Bloomberg

Путін хоче, щоб міжнародні сили патрулювали лише неофіційну лінію розмежування між захопленими територіями та українською армією
Фото: ЕРА

Президент Росії Володимир Путін має намір використовувати миротворців ООН для заморожування розв'язаної ним війни на Донбасі, пише Bloomberg.

Російський президент Володимир Путін не стане "людиною миру", і його пропозицію про введення миротворців на Донбас варто розцінювати як спробу просувати свої власні інтереси. Про це пише Bloomberg у редакційній статті.

Видання нагадує, що після того як Путін запропонував увести миротворців ООН на Донбас, німецький міністр закордонних справ Зігмар Габріель сказав, що "радий" раптовій пропозиції Кремля, оскільки російська сторона раніше відкидала всі пропозиції щодо миротворчих місій. Видання зазначає, що всі, хто знає Путіна, не повинні бути такими "легковірними", як Габріель.

Уряд України та західні союзники закликали ввести місію ООН на Донбас і наполягали, щоб миротворці стежили за українсько-російським кордоном, через який Москва перекидає зброю і війська на Донбас. Однак Путін хоче, щоб міжнародні сили патрулювали лише неофіційну лінію розмежування між захопленими територіями та українською армією, пише видання.

На думку Bloomberg, мета Путіна полягає в тому, щоб сили ООН допомогли закріпити фактичну незалежність підтримуваних Росією "ДНР" і "ЛНР" і заморозити конфлікт.

Стратегія Путіна – створити цілу низку заморожених конфліктів біля російських кордонів, які повинні стати буферною зоною між Росією і Заходом. Цій меті служать також Придністров'я в Молдові, Абхазія і Південна Осетія в Грузії, які Москва відокремила під час війни у 2008 році.

У статті стверджують, що Захід повинен бачити в останній пропозиції Путіна щодо України "троянського коня", який закріпить проросійські сили на сході України. Видання наголошує, що "розмови про відправлення миротворців ООН повинні починатися з розуміння, що вони патрулюватимуть українсько-російський кордон і боротимуться з перекиданням російської військової допомоги сепаратистським регіонам".

23 квітня президент України Петро Порошенко запропонував держсекретареві США Рексу Тіллерсону активізувати питання про розміщення на Донбасі миротворчого контингенту під егідою ООН.

22 серпня Порошенко повідомив, що має намір презентувати ідею введення на Донбас миротворців ООН на сесії Генеральної Асамблеї ООН у вересні.

3 вересня постійний представник Росії в ООН Василь Небензя сказав, що ініціативи України щодо миротворчої місії на Донбасі спрямовані на підрив Мінських угод.

5 вересня Путін заявив, що наявність миротворців ООН на Донбасі пішла б на користь урегулюванню конфлікту на сході України. За його словами, миротворці "повинні перебувати на лінії розмежування і ні на яких інших територіях".