Україна повідомила генсека ООН про свою позицію щодо введення миротворців на Донбас

Україна запропонувала ООН, щоб миротворці взяли під контроль російсько-український кордон
Фото: ЕРА

Постійне представництво України при ООН надіслало листа на ім'я генсека ООН і глави Ради Безпеки, у якому йдеться про необхідність передати під контроль миротворців російсько-український кордон на Донбасі.

Українські дипломати повідомили генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріша і главу Ради Безпеки ООН про позицію України щодо миротворчої місії ООН в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Про це повідомило постійне представництво України при ООН у Twitter.

"Довели до відома генерального секретаря і голови Ради Безпеки ООН позицію України щодо миротворчої місії ООН в ОРДЛО", – повідомили в представництві.

У листі йдеться, що місія миротворців має базуватися на умовах Мінських угод, а Росія як країна-агресор саботувала українські ініціативи про введення миротворців. Українські дипломати підкреслили, що миротворці повинні розташовуватися вздовж російсько-українського кордону, щоб запобігти потраплянню в Україну російських військових і озброєння.

5 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що наявність миротворців ООН пішла б на користь урегулюванню конфлікту на сході України. Він висловився за те, щоб миротворчі війська було розміщено на лінії зіткнення сторін і "ні на яких інших територіях".

Представник Києва в тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко відкинула цю ідею, пояснивши, що лінія зіткнення не є українським кордоном, тому там не може бути миротворчих сил.

Того ж дня Росія подала відповідний проект резолюції на розгляд Ради Безпеки ООН.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров уважає, що миротворчу місію ООН потрібно погоджувати з усіма сторонами конфлікту на Донбасі, зокрема з "ДНР" і "ЛНР".

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що Київ не сприймає переговорів із бойовиками "ДНР" і "ЛНР" про введення миротворчої місії.

20 вересня президент України Петро Порошенко презентуватиме своє бачення миротворчої місії на Донбасі під час сесії Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку.