Резніков і Єрмак вирушили до Франції, заплановано обговорення нормандського формату

Востаннє саміт лідерів "Нормандської четвірки" відбувся 9 грудня 2019 року

Фото: depositphotos.com

Віцепрем'єр-міністр України – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков та глава Офісу президента Андрій Єрмак проведуть зустріч із зовнішньополітичним радником президента Франції Еммануелем Бонном.

Віцепрем'єр-міністр України – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков та глава Офісу президента Андрій Єрмак вирушили до Франції з одноденним робочим візитом. Про це 12 червня повідомляє сайт Офісу президента.

До складу української делегації також увійшли міністр оборони Андрій Таран, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква і радник президента України Руслан Демченко. Очолює делегацію Олексій Резніков.

В офісі зазначають, що представники України зустрінуться із зовнішньополітичним радником президента Франції Еммануелем Бонном, який представляє французьку сторону на переговорах радників лідерів країн – учасниць нормандського формату.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

9 грудня 2019 року в Парижі відбувся перший за три роки саміт лідерів "Нормандської четвірки" – України, Франції, Німеччини та Росії – щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Сторони домовилися до кінця року погодити повне припинення вогню та обмін утримуваними особами у форматі "всіх на всіх", обговорили розширення мандата спостережної місії ОБСЄ й анонсували новий саміт "Нормандської четвірки" за чотири місяці.

Сторони анонсували нову зустріч за чотири місяці, але потім стало відомо, що у квітні її не буде.

31 березня керівник Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив, що новий саміт "Нормандської четвірки" може відбутися тільки після реалізації досягнутих у Парижі наприкінці 2019 року домовленостей, насамперед про припинення вогню.