РФ у Мінську закликала Україну продовжити дію закону про особливий статус Донбасу

Гризлов наполягає на закріпленні особливого статусу Донбасу в Конституції України
Фото: ЕРА

За словами представника Росії у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на сході України Бориса Гризлова, Москва хоче, щоб Україна почала перемовини із представниками незаконних збройних формувань "ЛНР" і "ДНР" щодо внесення змін до закону про особливий статус Донбасу, необхідних для імплементації "формули Штайнмаєра".

Російська сторона під час засідання тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту заявила українській делегації про необхідність пролонгації закону про особливий статус Донбасу. Про це після засідання ТКГ у Мінську сказав представник РФ у тристоронній групі Борис Гризлов, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Російська делегація закликала київську сторону забезпечити продовження дії цього закону, а також розпочати діалог із представниками Донбасу в політичній підгрупі про поправки до цього закону, необхідні для імплементації "формули Штайнмаєра", – сказав він, нагадавши, що термін дії закону про особливий статус Донбасу спливає 31 грудня.

Представник РФ заявив, що Київ має погодити ці поправки в контактній групі.

Гризлов наполягає на тому, що для "повноцінного запровадження особливого статусу Донбасу" необхідним є його закріплення в Конституції.

Президент України Володимир Зеленський заявляв російському лідеру Володимирові Путіну, що немає причин для закріплення особливого статусу в Основному законі України.

1 жовтня 2019 року члени тристоронньої контактної групи і представники окремих районів Донецької та Луганської областей дали письмову згоду на затвердження тексту "формули Штайнмаєра", яка передбачає порядок набуття чинності для декількох пунктів Мінських угод стосовно місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Як заявляв Зеленський, положення "формули Штайнмаєра" полягають у тому, що закон про особливий статус ОРДЛО почне діяти за умови проведення у цих районах місцевих виборів відповідно до законодавства України і після опублікування звіту ОБСЄ про погодження виборів зі стандартами організації.

Закон "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" діє із квітня 2014 року.

Новий закон про особливий статус Донбасу в межах реалізації "формули Штайнмаєра" готуватимуть разом із громадськістю, заявляв спікер парламенту Дмитро Разумков. Голова парламентської фракції партії "Слуга народу" Давид Арахамія сказав у середині жовтня, що такого законопроєкту поки що немає.