Російські медики із СІЗО не виявили ознак побиття Гриба

3 липня батько Павла Гриба повідомив, що його сина (на фото) побили інші ув'язнені
Фото: Ігор Гриб / Facebook

У російській Федеральній службі виконання покарань заявили, що українець Павло Гриб не звертався до адміністрації СІЗО із заявами про побиття.

Медики в російському СІЗО, де утримують українця Павла Гриба, не виявили ознак його побиття, повідомили 5 липня "Интерфаксу" в прес-бюро російської Федеральної служби виконання покарань (ФСВП).

Зазначено, що "коли обвинувачуваний надійшов до слідчого ізолятора, в процесі огляду медичним працівником установи синців, гематом, порізів, інших ознак, що свідчили б про застосування до обвинувачуваного Гриба фізичної сили, не виявлено".

За даними ФСВП, Гриб не звертався до адміністрації установи із заявами про побиття й протиправні дії щодо нього під час етапування.

У прес-бюро додали, що стан здоров'я Гриба задовільний, він отримує медикаментозне лікування в повному обсязі, "відповідно до наявних у нього захворювань". У ФСВП підкреслили, що Гриб зі скаргами "на ненадання або неналежне надання медичної допомоги не звертався".

24 серпня 2017 року тоді ще 19-річного Гриба, що поїхав до Гомеля (Білорусь) на зустріч зі знайомою, викрали співробітники ФСБ Росії. Два тижні про точне місцеперебування українця не було відомо. 7 вересня Генеральне консульство України в Ростові-на-Дону отримало повідомлення від ФСБ про утримання Гриба в СІЗО Краснодара. У РФ українця обвинуватили в підготовці теракту в одній зі шкіл міста Сочі. Октябрський районний суд Краснодара заарештував Гриба до 17 жовтня. Пізніше запобіжний захід кілька разів продовжували. 25 червня 2018 року адвокат Павла Марина Дубровіна повідомила, що розслідування справи Гриба завершили.

Із липня 2018 року батько Гриба Ігор повідомив, що його сина побили інші ув'язнені, які дізналися, за якою статтею того обвинувачують. У нього також забрали передані консулами продукти й речі.

5 липня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова надіслала до апарату російського омбудсмена Тетяни Москалькової звернення стосовно українців Павла Гриба та Станіслава Клиха, яких утримують у РФ у місцях позбавлення волі. У зв'язку із ситуацією, що стосується Гриба, Денісова звернула увагу на інформацію про побиття українця іншими ув'язненими й відібрані в нього речі. "Стан здоров'я Павла Гриба та порушення його права на особисту безпеку, гарантованого кримінально-виконавчим законодавством Російської Федерації, викликає велику стурбованість", – заявила Денісова.