Сайдік: На Донбасі мені говорять: "На яких умовах буде мир – це вже другорядне. Найважливіше – це мир"

Сайдік: На Донбасі я чую лише одне: "Єдине, що ми від вас хочемо – принесіть, нарешті, мир"
Фото: ЕРА

Спецпредставник ОБСЄ з урегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік висловив надію, що команда президента України в питанні конфлікту на сході країни рухатиметься шляхом економічної та політичної консолідації.

Спецпредставник ОБСЄ з урегулювання ситуації на сході України Мартін Сайдік заявив, що для людей на Донбасі найважливішим є мир, а на яких умовах він буде – це вже другорядне питання. Про це він сказав 7 жовтня під час міжнародного форуму Salzburg Europe Summit в австрійському Зальцбурзі, пише "Укрінформ".

"Наступної середи я знову поїду на Донбас. І не тільки на Донбасі я чую лише одне, люди мені говорять: "Єдине, що ми від вас хочемо, – принесіть, нарешті, мир". І це я чую як у підконтрольних уряду в Києві районах, так і в ОРДЛО, тобто в сепаратистських районах – люди приходять і кажуть: "Дякуємо за те, що ви зробили, працюйте й надалі. Найважливіше, що ми хочемо мати, – це мир. А на яких умовах буде цей мир – це вже другорядне. Найважливіше – це мир", – заявив Сайдік.

Він висловив надію, що Україна буде рухатися шляхом "економічної та політичної консолідації".

"Щодо майбутнього, то я можу лише сподіватися, що Україна й надалі йтиме шляхом економічної та політичної консолідації, зараз під керівництвом нового президента, як він про це заявляв. І мир на Донбасі був би точно одним із найважливіших елементів", – підкреслив Сайдік.

Спецпредставник ОБСЄ зазначив, що у нього є надія на те, що ситуація на Донбасі зараз розвивається у правильному напрямку.

Сайдік нагадав про спорудження тимчасового обхідного мосту в Станиці Луганській, ремонт основного зруйнованого мосту, а також затвердження тексту "формули Штайнмаєра" – "важливої політичної вимоги, яка завжди піднімалася з боку Москви і так званих окремих районів Донецької та Луганської областей".

У 2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

1 жовтня 2019 року члени тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на сході України і представники окремих районів Донецької та Луганської областей дали письмову згоду на затвердження тексту "формули Штайнмаєра", якою передбачено порядок набуття чинності кількох пунктів Мінських угод щодо місцевих виборів у ОРДЛО. У листі на ім'я спецпредставника ОБСЄ у ТКГ Мартіна Сайдіка, який підписав представник України у тристоронній контактній групі Леонід Кучма, ідеться про те, що Україна приймає текст формулювання імплементації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство, поширений і погоджений дипломатичними радниками глав держав та урядів України, ФРН, Франції та РФ 11 вересня.

Як заявляв президент України Володимир Зеленський, положення "формули Штайнмаєра" полягають у тому, що закон про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей почне діяти за умови проведення в цих районах місцевих виборів відповідно до законодавства України і після публікації звіту ОБСЄ щодо виборів відповідно до стандартів організації. "Ніяких виборів під дулом кулеметів не буде і не може бути", – підкреслив Зеленський. Він зазначив, що усунуто останню перешкоду на шляху проведення саміту "Нормандської четвірки".