СБУ встановила всіх російських найманців, причетних до загибелі українських військових під час визволення Лисичанська

Слідчі СБУ провели десятки експертиз, а також опитали свідків і потерпілих
Фото: depositphotos.com

Російських окупантів, причетних до загибелі українських військовослужбовців у Лисичанську у 2014 році, оголошено в розшук, повідомляє пресслужба СБУ.

Співробітники Служби безпеки України ідентифікували й оголосили в розшук російських найманців, які 23 липня 2014 року в Лисичанську Луганської області скоїли збройний напад на підрозділ українських військових. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

"Унаслідок ворожої атаки загинули полковник Олександр Радієвський, підполковники Павло Сніцар та Василь Спасьонов, солдат строкової служби Ігор Коцяр. Поранення різного ступеня тяжкості отримали 10 інших військовослужбовців. Герої потрапили в озброєну засідку, організовану бойовиками на в’їзді до Лисичанська", – уточнили у СБУ.

Для вивчення обставин загибелі і поранення українських військовослужбовців оперативники і слідчі СБУ провели десятки експертиз, а також опитали свідків і потерпілих. Це допомогло встановити персональні дані бойовиків і отримати докази їхньої причетності до злочину.

"Задокументовано, що до складу терористичного угруповання, яке вчинило напад на військовослужбовців, входило двоє громадян РФ – мешканців міста Електрогорськ Московської області на прізвиська Волк і Ведун, які належали до угруповання "Сибіряки". У групі також було троє місцевих бойовиків – жителі Лисичанська і Щастя. У червні 2014 року найманці пройшли спеціальну диверсійну підготовку на військових базах у Ростовській області РФ", – ідеться в повідомленні.

21 липня 2020 року слідчі СБУ повідомили п'ятьох встановлених бойовиків про підозру у скоєнні злочину, передбачену ч. 5 ст. 260 і ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України. Їм інкримінують створення незаконних воєнізованих або збройних формувань, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинили загибель людей та інші тяжкі наслідки. Бойовиків оголосили в розшук.

У СБУ зазначили, що 22 липня 2014 року основні сили російсько-окупаційних збройних формувань покинули Лисичанськ. Однак терористична група "Сибіряки" разом з іншими найбільш радикально налаштованими бойовиками залишилася в місті. Озброєні кулеметами, гранатометами, снайперською зброєю вони, прикриваючись місцевим населенням, атакували українські підрозділи.

Сили антитерористичної операції повністю визволили Лисичанськ від бойовиків 24 липня. Уцілілі бойовики втекли на тимчасово окуповану територію Луганської області або до РФ.

22 липня 2020 року Офіс генпрокурора України повідомив про те, що бойовикам, які обстріляли групу українських військовослужбовців під час звільнення Лисичанська, оголосили підозру.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.