Слободян: Під час огляду кордону виявили сліди двох груп, які, найімовірніше, і захоплювали наших офіцерів

Слободян: За оперативною інформацією, у РФ стосовно українських прикордонників уже відбувся суд
Фото: uacrisis.org

Українського консула можуть не допускати до затриманих, оскільки в них на тілі є видимі ознаки боротьби, повідомив помічник голови Держприкордонслужби України Олег Слободян.

Прикордонно-представницька зустріч між Україною і Російською Федерацією для вирішення питання із затриманими українськими прикордонниками у Брянську завершилася нічим. Про це повідомив помічник голови Держприкордонслужби України Олег Слободян у Facebook.

"Російський прикордонник, який прийшов на зустріч, заявив, що він не уповноважений відповідати на запитання та тільки вручив російську версію протоколу про зустріч. Документ формально-сухий та не містить жодних відповідей на питання, які цікавлять українську сторону. Українські прикордонники письмово висловили своє заперечення у зв'язку з порушенням російською прикордонною службою протокольних домовленостей та відверто цинічною позицією", – заявив він.

Слободян зазначив, що обставини захоплення двох українських офіцерів росіянами потроху з'ясовують.

"За оперативною інформацією, у РФ стосовно українських прикордонників уже відбувся суд. При цьому розгляд відбувався за двома статтями: щодо незаконного перетину кордону та злісної непокори працівникам правоохоронного органу. Рішення суду – утримання два місяці під вартою. Ці обставини наштовхують на думку про те, що наші військовослужбовці були захоплені силою, а той факт, що до них кілька днів тому не пустили українського консула, лише це підтверджує. Швидше за все, на офіцерів чиниться психологічний тиск, і не виключено, що у них на тілі є видимі ознаки фізичної боротьби на кордоні", – підкреслив він.

Помічник голови Держприкордонслужби додав, що огляд лінії кордону тільки посилив ці підозри.

"Під час огляду лінії кордону, у місці ймовірної "зустрічі" наших прикордонників були виявлені сліди розташування двох груп, які, швидше за все, і захоплювали наших офіцерів. Державна прикордонна служба спільно з МЗС буде продовжувати вимагати від російської сторони видачі українських прикордонників", – підсумував Слободян.

4 жовтня ДПСУ заявила про зникнення 3 жовтня двох своїх співробітників у Сумській області під час моніторингу кордону.

Пізніше заступник голови ДПСУ Василь Серватюк сказав, що російська сторона підтвердила затримання двох співробітників Державної прикордонної служби України на російсько-українському кордоні в Сумській області. У РФ вимагали документи, які підтверджують, що затримані справді українські прикордонники.

Прикордонно-представницьку зустріч було заплановано на 5 жовтня, але російська сторона не підтвердила її.

7 жовтня Олег Слободян повідомив, що зустріч стосовно затриманих прикордонників відбудеться 9 жовтня.