США вивчають можливість підтримки нормандського формату переговорів стосовно Донбасу – Держдепартамент

У Держдепартаменті розповіли, у якій формі Вашингтон може брати участь у нормандському форматі
Фото: ЕРА

Усі члени "Нормандської четвірки" хочуть участі США у переговорах з урегулювання конфлікту на сході України, повідомили в Державному департаменті США.

США розглядають можливість підтримки нормандського формату переговорів з урегулювання конфлікту на сході України. Про це заявив представник Державного департаменту США, стенограму брифінгу опубліковано на сайті відомства.

"Існує широка підтримка серед чотирьох країн щодо участі США, і наразі ми розглядаємо питання про те, як найкраще підтримувати нормандський формат і переговори в Мінську", – зазначили в Держдепартаменті.

За словами представника відомства, усі члени нормандського формату, до якого входять Україна, Франція, Німеччина і Росія, хочуть бачити США "як колегу, з яким вони зможуть працювати на переговорах". Дипломат уточнив, що це не передбачає включення Вашингтона як рівноправного учасника переговорів. США мають намір бути посередниками між країнами "Нормандської четвірки".

Заяву було зроблено під час брифінгу про заплановані поїздки держсекретаря США Рекса Тіллерсона до України та Туреччини.

Переговори про врегулювання конфлікту ведуть у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії.

Глави держав нормандського формату зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні. Тоді сторони домовилися затвердити основу дорожньої карти з реалізації Мінських угод.

23 червня в Міністерстві закордонних справ України заявили, що в короткостроковій перспективі зустріч лідерів "Нормандської четвірки" не заплановано, але можлива телефонна розмова.

Президент Франції Еммануель Макрон 26 червня сказав, що зустріч лідерів "Нормандської четвірки" може відбутися наприкінці червня або на початку липня.

27 червня міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що найближчими днями відбудеться телефонна конференція в нормандському форматі.