"Стріляли, але не розуміли куди". Муженко розповів, чому сили АТО не знищили бойовиків Гіркіна, які колонами покидали Слов'янськ 2014 року

Муженко: У нас не було стільки сил і засобів
Фото: dshv.mil.gov.ua

Колишній начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко заявив, що українська армія не могла зупинити вихід колон бойовиків Ігоря Гіркіна зі Слов'янська Донецької області в липні 2014 року, оскільки не знала точних координат противника і не встигла перегрупуватися.

Колишній начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко в інтерв'ю "Радіо Свобода" 5 липня заявив, що 2014 року в сил антитерористичної операції не було можливості перешкодити колонам бойовиків перейти зі Слов'янська Донецької області в Донецьк.

Муженко був начальником Генерального штабу — головнокомандувачем ЗСУ з 3 липня 2014 року до 21 травня 2019-го. Він підтвердив: в української сторони дійсно була інформація, що в ніч на 5 липня 2014 року в районі вулиці Аеродромної у Слов'янську формували певне угруповання.

"Що за люди, яка там техніка була – невідомо. Ну і це в умовах міської забудови. Там же будинки місцевих жителів. Могли завдати серйозних втрат місцевому населенню. І відкрили вогонь тільки тоді, коли вже пішла інформація, що почався рух. Це було десь біля опівночі, і ми практично всю ніч там проводили вогневе турбування. Тобто обстрілювали, але не розуміли куди", – сказав Муженко.

Він зазначив, що в української сторони не було реальних цілей і реальних координат, вона не контролювала території завширшки 812 км між трасами із Краматорська і Слов'янська до Бахмута.

"У нас не було стільки сил і засобів. Загальне угруповання – біля 2 тис., із них половина на блокпостах. По-друге, ті підрозділи, які вели наступальні дії, були вже вимотані, їм потрібен був певний відпочинок, хоча б нічний. І потрібно було зробити перегрупування. А це час. І тільки після цього ми могли заблокувати цей простір. На жаль, це нам не вдалося, і якраз це використали бойовики", – сказав Муженко.

Він також зазначив, що військова авіація не обстрілювала колон через ризик для життя місцевих жителів.

"Якби ми застосували авіацію бомбардувальну чи штурмову, які могли б бути наслідки? Не розуміючи, хто там у нас унизу. Нас і так звинувачують у багатьох моментах, що ми діяли, умовно кажучи, не адекватно обстановці. Тобто набагато більше застосовували сил і засобів, ніж було потрібно. А якби це було підтверджено масовими жертвами? Яке було б ставлення до сил АТО і як би оцінювалася ситуація по кожному військовослужбовцю, який приймав у цьому участь? Це питання серйозної відповідальності", – цитує Муженка "Радіо Свобода".

У ніч на 5 липня 2014 року бойовики, що захопили Слов'янськ, кількома колонами покинули місто. Спочатку вони перейшли до сусіднього Краматорська, а потім попрямували в Донецьк. В одній із колон перебував тодішній ватажок бойовиків "ДНР" Ігор Гіркін. 5 липня 2014 року сили АТО відновили контроль над Слов'янськом і Краматорськом.

Олексій Дмитрашківський, який 2014 року виконував обов'язки спікера штабу АТО, розповів "Радіо Свобода" 2019 року, що одна з колон бойовиків потрапила на український блокпост перед Краматорськом, там відбувся бій з українськими військовослужбовцями, і силам АТО вдалося розбити цю колону.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону 2019 року заявив, що вихід бойовиків зі Слов'янська є недоглядом тодішнього військового командування.

"Я вважаю, що це був серйозний недогляд наших військових командувачів, які не ухвалили рішення атакувати колону і пропустили її. Можливо, вважали, що це буде найкращим результатом", – припустив він.

Підтримувані Росією бойовики досі контролюють частину Донецької та Луганської областей, зокрема Донецьк.