В Італії у справі нацгвардійця Марківа заслухали головного свідка обвинувачення

Марківа затримали у Болоньї 30 червня 2017 року
Фото: radiosvoboda.org

Французький журналіст Вільям Рогелон, який є головним свідком обвинувачення у справі військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа, підозрюваного в Італії в убивстві італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі, визнав, що не бачив стрільців, підкреслила адвокат українця Донателла Рапетті.

30 листопада в італійському місті Павія на судовому засіданні у справі військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа, якого в Італії підозрюють у вбивстві італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі, виступив головний свідок обвинувачення – французький журналіст Вільям Рогелон, повідомляє "Радіо Свобода".

Зазначають, що Рогелон був біля Роккеллі і його перекладача, росіянина Андрія Миронова, коли останні загинули.

Рогелон сказав, що прилетів у Київ 8 травня 2014 року, потім вирушив у Донецьк, щоб висвітлювати "вибори". Він зазначив, що акредитацію йому надали бойовики "ДНР". Із Роккеллі він познайомився в готелі в Слов'янську, разом вони вирішили поїхати знімати в зону бойових дій.

"Радіо Свобода" зазначає, що Рогелон розповів про чоловіка у спортивному костюмі, який попередив їх про снайпера в тому районі. У попередніх свідченнях він не згадував цього епізоду.

За словами француза, вони їхали на таксі і потрапили під обстріл. Рогелон уважає, що нападники чекали саме на них, тому що вогонь не припинився після того, як він із колегами почав кричати про те, що вони є журналістами.

Рогелон сказав, що спочатку їх обстріляли з автоматів, а потім почався мінометний обстріл. Побачивши мертвими Роккеллі і Миронова, він спробував сховатися у балці, а потім йому вдалося дійти до блокпоста, де були бойовики "ДНР". Останні допомогли йому дістатися до лікарні.

"Рогелон розповів, що в лікарні не погодився на загальний наркоз, а доза місцевого знеболювального була замалою. Тому мінометні уламки витягали з нього мало не наживо. Після цих слів у залі суду пролунав шепіт: "Він що, Рембо?" – зазначає "Радіо Свобода". 

Журналіст не зміг дати чіткої відповіді, з якого боку їх обстріляли, але припускає, що це зробили не сепаратисти. Інакше, на думку Рогелона, його вбили б на блокпості, якого він дістався після обстрілу.

"Під час перехресного допиту Рогелон повторив, що ніколи не бачив українських військових. У такий спосіб він повернувся до своїх свідчень 2014 року", – повідомляє "Радіо Свобода".

Один із адвокатів Марківа, Донателла Рапетті, коментуючи засідання, звернула увагу, що Рогелон визнав, що не бачив стрільців.

"Загалом задоволена сьогоднішнім процесом, не було жодних несподіванок. Свідок був дуже емоційним і видно було, що йому досить боляче і зараз, після чотирьох років, згадувати ті моменти. Але незважаючи на емоції і страждання, він визнав, що не бачив, хто ж у них стріляв", – підкреслила вона.

На самому початку засідання зробили заяву адвокати, які захищають у суді державу Україна (в липні до справи Марківа долучили позов від місцевої спілки журналістів до держави Україна).

Захисники зазначили, що суд не має жодного доказу, що Марків виконував накази українського командування. Але суд вирішив не задовольняти клопотання, тому держава Україна залишається у процесі, повідомляє "Радіо Свобода".

Наступне засідання у справі суд призначив на 14 грудня. Це буде останнє слухання у 2018 році. Далі план судових засідань розписано до квітня 2019 року.

Марківа затримали у Болоньї 30 червня 2017 року. Його підозрюють у причетності до вбивства Роккеллі і його російського перекладача Андрія Миронова 24 травня 2014 року в районі Слов'янська Донецької області.

У Міністерстві внутрішніх справ України розповідали, що кримінальне провадження проти Марківа італійські правоохоронці відкрили за свідченнями французького журналіста, який надав відеоряд, що нібито підтверджує причетність Марківа до вбивства Роккеллі.

Українські правоохоронці вважають, що загибель італійця і росіянина сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У підрозділі Марківа не було мінометів, які вели вогонь по ймовірному місцеперебуванню журналіста, пояснювали у МВС.

Українська діаспора Італії проводила пікети з вимогою звільнити нацгвардійця.