Тука повідомив, що протягом ночі Росія перекинула в Луганську область 300 одиниць техніки

Тука назвав ситуацію в окупованому Луганську "примітивними бандитськими розбірками"
Фото: Михаил Маркив / прес-служба президента України / DYVYS

Наразі обстановка на окупованій бойовиками "ЛНР" території спокійна, розповів заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука.

Уночі на територію Луганської області зайшло понад 300 одиниць російської бойової техніки, заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука в інтерв'ю агентству "Укрінформ".

За його даними, серед техніки були вантажівки та бронетранспортери.

Тука зазначив, що у цій ситуації головне, щоб не було жертв серед мирного населення. "Ситуація напружена, а коли озброєні люди, які фактично підпорядковуються не закону, єдиному для всіх, а безпосередньо своїм керівникам, коли конфлікт між ними виходить у таку площину відкритого протистояння, прогнозувати щось важко", – підкреслив чиновник.

Він додав, що ситуація може призвести до посилення ескалації, хоча наразі, за його відомостями, навпаки, триває затишшя.

Тука назвав ситуацію в окупованому Луганську "примітивними бандитськими розбірками" через власність.

"Так званий міністр внутрішніх справ Ігор Корнет після того, як Плотницький (ватажок бойовиків "ЛНР" Ігор Плотницький. – "ГОРДОН") виселив його з чесно віджатого особняка, вирішив повернути все, що нажито непосильною працею з 2014 року", – розповів він.

На думку міністра, ситуація перейшла на рівень особистих стосунки Плотницького та Корнета.

"Оскільки обидва мають певну кількість озброєних бойовиків, то була спроба такого квазіперевороту", – переконаний Тука.

Говорячи про подальший розвиток подій, чиновник припустив, що "хтось сяде, хтось утече".

20 листопада Плотницький відправив у відставку "міністра внутрішніх справ" Корнета, однак той відмовився підкорятися цьому наказу.

21 листопада група невідомих у військовій формі без знаків розрізнення захопила центр Луганська включно з адміністративними будівлями

Сам Плотницький заявив, що керівництво "МВС ЛНР" є нелегітимним, а Корнета відсторонено.

У Луганську відключили телебачення та мобільний зв'язок. За словами очевидців, озброєні люди з білими пов'язками на рукавах зайняли Луганську телерадіокомпанію. Блогер Денис Казанський повідомив, що до Луганська введено формування бойовиків "ДНР" і російських військових.

У "ДНР" заперечували участь своїх військових формувань у конфлікті в Луганську. Однак "Новая газета" написала, що до Луганська з боку Донецька увійшла колона з кількох десятків "Уралів" із військовими.

Речник Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко 21 листопада заявив, що через конфлікт із Корнетом Плотницький виїхав до Російської Федерації. Уранці 22 листопада у його "прес-службі" заявили, що він не покидав Луганська і провів "урядову" нараду.