Тука вважає, що США не приєднаються до нормандського формату через позицію Росії

Тука вважає, що США не приєднаються до нормандського формату
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Росія багато разів заявляла, що вона не бачить США стороною переговорів в українському питанні, заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука вважає, що США не буде залучено до нормандського переговорного формату з урегулювання ситуації на Донбасі. Про це він заявив в ефірі "Громадського" 31 жовтня.

Ведучий нагадав, що 11 листопада у Франції на заходах, присвячених 100-річчю завершення Першої світової війни, будуть присутні президент України Петро Порошенко, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Ангела Меркель, російський лідер Володимир Путін і президент США Дональд Трамп, і запитав, чи можливі в Парижі переговори лідерів за участю США.

"Трамп там може бути, але таких переговорів не буде. Бо Росія багаторазово заявляла, що вона не бачить США стороною переговорів в українському питанні. І така заява в черговий раз не так давно пролунала з уст [міністра закордонних справ РФ Сергія] Лаврова. Позиція РФ щодо цього питання залишається незмінною", – сказав Тука.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

У нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії – ведуть переговори щодо врегулювання конфлікту.

Глави держав нормандського формату (Україна, Росія, Франція, Німеччина) зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні. Тоді сторони домовилися затвердити основу дорожньої карти з реалізації Мінських угод.

Останні переговори в нормандському форматі відбулися в Німеччині 11 червня 2018 року, у них узяли участь міністри закордонних справ країн "четвірки".