Турчинов вимагає збільшити зарплати військовослужбовцям

Турчинов: Зарплата військових має бути не нижчою від зарплат державних службовців
Фото: turchynov.com

Зарплати українських військовослужбовців мають відповідати стандартам НАТО, заявив секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов.

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов просить Кабінет Міністрів передбачити у проекті державного бюджету на 2018 рік збільшення заробітної плати військовослужбовцям, повідомляє прес-служба РНБО.

"Я вимагаю при бюджетному плануванні, яке відбувається зараз, значно підвищити грошове утримання наших військовослужбовців", – заявив Турчинов.

За його словами, відповідні пропозиції з формування оборонного бюджету України він передав у Кабінет Міністрів.

Секретар РНБО наголосив, що основою зарплат військових мають стати підвищені посадові оклади та доплати за військове звання.

"Оклади за військові звання наших солдатів і офіцерів (ганебні 5 гривень за кожне чергове звання!) не змінювалися з 1999 року! Вони разом із посадовими окладами повинні бути негайно переглянуті та стати основою грошового забезпечення військовослужбовців. Структура грошового забезпечення українського військовослужбовця має відповідати стандартам НАТО, де не менше 70–80% – посадовий оклад і доплата за військове звання. У нас зараз цей показник становить 10–15%", – заявив Турчинов.

Він також підкреслив, що зарплата військових має бути не нижчою від зарплат державних службовців.

"Для державних службовців протягом останніх двох років відбулося значне підвищення заробітної плати. Так, наприклад, багато керівників департаментів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, починаючи із 2016 року, отримували зарплату, яка перевищила 30 тис. грн на місяць. Для порівняння, сьогодні сукупний місячний дохід із преміями, надбавками та бойовими виплатами командира бригади – полковника, який воює на передньому рубежі, у середньому складає 19 500 грн", – уважає Турчинов.

За його словами, посадовий оклад керівника департаменту центрального органу виконавчої влади становить 9115 грн, доплата за ранг – 800 грн.

"А у комбрига посадовий оклад – 1200 грн, а за оплачене кров'ю звання полковника він додатково отримує ще "аж" 135 грн. До речі, навіть оклад державного службовця нижнього рангу (спеціаліста), який працює в центральних органах виконавчої влади, значно перевищує оклад бойового комбрига та складає 4200 грн", – додав секретар РНБО.

Із січня 2016 року зарплату військовослужбовців, які служать за контрактом у Збройних силах України, було підвищено до 7 тис. грн.