Україна чекає на оцінку заяви Захарченка від спецпредставника ОБСЄ – Марчук

Марчук зазначив, що Україна продовжить переговорний процес у Мінську
Фото: Тетяна Данакіна / Gordonua.com

Україна не має наміру виходити з переговорного процесу через заяву ватажка терористів "ДНР", оскільки саме цього кроку від Києва чекають у РФ, підкреслив представник України в Мінську Євген Марчук.

Українська сторона чекає на засіданні в Мінську 19 липня реакції від спецпредставника ОБСЄ в тристоронній контактній групі (ТКГ) Мартіна Сайдіка на заяву ватажка бойовиків Олександра Захарченка про створення "Малоросії". Про це в ефірі телеканала "112 Україна" сказав представник України у підгрупі з безпеки ТКГ Євген Марчук.

За його словами, саме із цього завтра розпочнеться засідання ТКГ.

"Ми даємо оцінку, ставимо на місце, звертаємося до ОБСЄ, щоб ОБСЄ зробило офіційну заяву, це завжди робить представник ОБСЄ Сайдік... Коли робить заяву головний координатор ОБСЄ, це вважають об'єктивною оцінкою", – зазначив Марчук.

Він додав, що Україна не має наміру виходити з переговорного процесу, оскільки саме цього кроку від Києва чекають у РФ.

"Росія намагається будь-яким способом спровокувати, щоб Україна не витримала, пирхнула і сказала, що тоді немає сенсу вести переговори. Якщо Україна так зробить – Росія буде аплодувати", – упевнений Марчук.

18 липня Захарченко оголосив про створення "нової держави Малоросія". Столицею вигаданої Захарченком "держави" повинен стати окупований Донецьк, а державним прапором "визнають прапор Богдана Хмельницького". Київ же, за його словами, залишиться "історико-культурним центром без статусу столичного міста".

Ватажок "ДНР" стверджує, що вони "провели консультації з представниками влади та бізнесу регіонів" щодо цього і чекають "підтримки" світової спільноти.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками.

Переговори про врегулювання конфлікту проводять у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини і Росії.