Україні надали у 2019 році повний пакет військової допомоги – Пентагон

У Пентагоні заявили, що Україні надали повний пакет військової допомоги
Фото: Операція Об'єднаних сил / Joint Forces Operation / Facebook

Припинення виділення оборонної допомоги Україні в червні 2019 року фігурує у справі про імпічмент президента США Дональда Трампа. На думку демократів, так американський лідер шантажував українського колегу Володимира Зеленського, домагаючись початку розслідування в Україні проти Гантера Байдена, сина ексвіцепрезидента США Джо Байдена. Представник Пентагону заявив, що питання надання допомоги Україні є "занадто політизованим".

 

 

Міністерство оборони США, за рішенням Конгресу, у 2019 році надало допомогу Україні в повному обсязі. Про це 16 січня повідомив представник Пентагону Джон Гоффман, коментуючи звіт рахункової палати США, пише "Голос Америки".

"Усю допомогу виділено і спрямовано в Україну відповідно до вимог Конгресу і вказівок, які нам дали, за винятком дуже невеликої частини", – сказав Гоффман.

Він підкреслив, що під час виділення допомоги Пентагон прагнув проконтролювати, щоб "гроші витратили за призначенням". За словами Гоффмана, "питання виділення оборонної допомоги Україні є занадто політизованим".

Рішення про надання Україні військової допомоги Конгрес ухвалив у червні 2019 року. Пакет допомоги щодо безпеки передбачав надання Україні нелетальних і летальних видів оборонного озброєння.

У звіті рахункової палати США, опублікованому 16 січня 2020 року, ідеться про те, що рішення про припинення виділення військової допомоги Україні ухвалили безпідставно.

25 липня, у день, коли припинили виділення військової допомоги Україні, між президентом США Дональдом Трампом і українським президентом Володимиром Зеленським відбулася телефонна розмова.

Згодом ця розмова стала підставою для початку процедури імпічменту стосовно Трампа.

Демократи вважають, що Трамп чинив тиск на Зеленського (зокрема припинивши виділення військової допомоги), щоб українські правоохоронці почали розслідування проти Гантера Байдена, сина колишнього віцепрезидента США і ймовірного суперника Трампа на виборах 2020 року Джо Байдена.

У вересні 2019 року Білий дім розблокував надання військової допомоги. Трамп визнав, що рішення про припинення ухвалили за його вказівкою.

У ніч з 18-го на 19 грудня 2019 року Палата представників офіційно оголосила про імпічмент Трампа за двома статтями: зловживання владою і перешкоджання роботі Конгресу під час розслідування. У січні 2020-го справу передали до Сенату, який має вирішити, чи достатньо доказів для усунення президента від влади.