"Українська сторона стає на коліна?" Порошенко вимагає від Зеленського публічних пояснень щодо скасування блокади Донбасу

Порошенко: Що далі? Репарації з державного бюджету України на користь агресора?
Фото: ЕРА

За словами п'ятого президента України Петра Порошенка, скасування економічних обмежень щодо окупованих районів Донбасу в односторонньому порядку – це реалізація російського сценарію. Він вимагає від президента України Володимира Зеленського пояснити, на якій підставі той дав такі директиви українській делегації в Мінську.

П'ятий президент України Петро Порошенко написав 5 червня у Facebook, що вимагає від чинного глави держави Володимира Зеленського пояснень у зв'язку з інформацією про зняття блокади з окупованих районів Донецької та Луганської областей.

"Занепокоєний несподіваною новиною за підсумками засідання тристоронньої контактної групи в Мінську про нібито готовність України в односторонньому порядку скасувати економічні обмеження щодо ОРДЛО", – написав Порошенко.

Він нагадав, що із 15 березня 2017 року рішенням Ради національної безпеки і оборони "було призупинено економічні зв'язки з окупованими територіями як реакція на свавільне захоплення (експропріація або запровадження зовнішнього управління Москвою) українських державних та приватних підприємств, запровадження рублевої зони та російської податкової системи".

"Що ж змінилося з того часу? Із боку окупанта – нічогісінько. Виходить, українська сторона стає на коліна, про що вже говорив Зеленський? Ми ніколи не заперечували проти відновлення економічних зв'язків, але в чіткій відповідності до національних інтересів України, за умови виконання згаданого рішення РНБО, передусім установлення стійкого і тривалого режиму припинення вогню, повернення захоплених державних і приватних підприємств їхнім українським власникам. Вимагаю від президента Зеленського дати публічну відповідь, на якій підставі він дав такі директиви делегації України. Реалізація російського сценарію на Донбасі – це зрада національних інтересів нашої держави і пам'яті про тисячі українських патріотів, які загинули за свободу, суверенітет і територіальну цілісність України! Що далі? Репарації з державного бюджету України на користь агресора? Автономія з правом вето на суверенні рішення держави, на курс до ЄС і НАТО? Не дозволимо реалізувати російський сценарій урегулювання ситуації на Донбасі!" – додав Порошенко.

2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти та докази.

5 червня 2019 року спеціальний представник ОБСЄ у ТКГ Мартін Сайдік заявив, що група розгляне пропозицію представника України на мінських переговорах Леоніда Кучми про зняття економічної блокади з окремих районів Донецької та Луганської областей. За словами прес-секретаря Кучми Дарки Оліфер, позицію про зняття блокади підтримує президент України Володимир Зеленський.