Контактна група розгляне пропозицію Кучми про зняття блокади з окремих районів Донбасу – Сайдік

Сайдік: Пропозиція надійшла від пана Кучми, і це підтримали учасники з ОРЛО та ОРДО
Фото: ЕРА

Запропоноване представником України на мінських переговорах Леонідом Кучмою зняття економічної блокади з окремих районів Луганської і Донецької областей може стати проривом у питанні врегулювання конфлікту на Донбасі, уважає спеціальний представник ОБСЄ у тристоронній контактній групі Мартін Сайдік.

Тристороння контактна група (ТКГ) розгляне пропозицію представника України на мінських переговорах Леоніда Кучми про зняття економічної блокади з окремих районів Донецької та Луганської областей, заявив 5 червня спеціальний представник ОБСЄ у ТКГ Мартін Сайдік, пише агентство "Інтерфакс-Україна".

"Пропозиція [про зняття економічної блокади] надійшла від пана Кучми, і це підтримали учасники з ОРЛО та ОРДО. Це буде на розгляді в економічній підгрупі наступного разу", – сказав Сайдік.

Зняття блокади могло б стати "великим проривом", зазначив він.

За словами спецпредставника, уведення економічної блокади окупованих районів Донбасу навесні 2017 року сприяло "розриву сторін".

За словами прес-секретаря Кучми Дарки Оліфер, цю позицію підтримує президент України Володимир Зеленський.

"Ішлося про те, що проблема є її треба вирішувати. І президент підтримує її", – повідомила вона "ВВС Україна".

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, які демонструє Україна.

15 березня 2017 року Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про тимчасове повне зупинення транспортного сполучення з окупованими територіями Донецької і Луганської областей, за винятком гуманітарних вантажів.

Наступного дня президент Петро Порошенко ввів указ РНБО в дію "у зв'язку з істотним загостренням безпекової ситуації на Донбасі, а також зростанням загроз економічній та енергетичній безпеці України".