Під час обміну четверо бойовиків "ЛНР" відмовилися повертатися на окуповану територію

Чоловіки сказали, що не повернуться на окуповану територію
Скріншот: 24 Канал / YouTube

Троє бойовиків "ЛНР" під час обміну 16 квітня відмовилися повертатися на окуповану територію Луганської області, вони сказали представниці бойовиків Ользі Кобцевій, що тільки хотіли звільнитися від відповідальності за участь у війні проти України. На окуповану територію Донецької області також відмовилася повертатися одна людина.

Під час обміну утримуваними особами між Україною й ОРДЛО троє бойовиків "ЛНР" відмовилися покидати територію, підконтрольну українському уряду. "24 канал" оприлюднив відео, на якому вони спілкуються з "обмудсменкою ЛНР" Ольгою Кобцевою.

Один із чоловіків сказав, що воював проти України, проте тепер його помилували, тому він не хоче повертатись на окуповану територію.

"Я сказав вам, я не перейду цю лінію... Я воював за "ЛНР", а тепер мене помилували, я розрахувався начебто", – заявив він представникам ОРЛО.

"Ви берете участь в обміні через те, що ви до цього виявили бажання бути звільненим за політичною домовленістю внаслідок обміну", – підкреслила Кобцева.

"Я хотів звільнитися від відповідальності за участь у війні проти України на боці "ЛНР". Вам усе зрозуміло?" – сказав колишній бойовик.

"Ви скористалися моментом, щоб дістати процесуальне очищення?" – запитала "омбудсменка".

"Так, це своєрідна програма очищення", – відповів їй один із групи чоловіків, які відмовилися повертатися на окуповану територію.

Відео: 24 Канал / YouTube

Видання НВ пише, що покидати українську територію відмовилися Дмитро Божко, Дмитро Офлідіс і Ярослав Бойко. Ще один звільнений відмовився повертатися на підконтрольну бойовикам територію Донецької області – це Віктор Родін.

16 квітня Україна й бойовики "ЛДНР" провели перший за 2020 рік обмін утримуваними особами. У межах обміну бойовики відпустили 20 осіб, а Україна – 14 (бойовикам "ЛНР" передали чотирьох осіб, а забрали 11; бойовикам "ДНР" передали 10 людей, забрали у них дев'ятьох).

Попередній обмін відбувся 29 грудня 2019 року. Із непідконтрольних територій повернулося 76 українців, Україна передала 124 людей.

У березні президент України Володимир Зеленський говорив, що Україна передала бойовикам ОРДЛО список із 200 українських громадян для майбутнього обміну. Угруповання "ЛДНР" заявили, що готові передати Києву в межах обміну 19 осіб.