У СБУ заявили, що вислані з України іспанські журналісти писали неправдиві матеріали

СБУ заборонила в'їзд в Україну двом іспанським журналістам
Фото: Gordonua.com

Служба безпеки України заборонила іспанським журналістам Антоніо Памплієзі й Мануелю Анхелю Састре в'їзд в Україну до 2020 року за антиукраїнську діяльність, повідомила речник СБУ Олена Гітлянська.

Вислані з України іспанські журналісти Антоніо Памплієга й Мануель Анхель Састре готували неправдиві матеріали, сказала речниця Служби безпеки України Олена Гітлянська в коментарі агентству "Интерфакс-Украина".

"Вони писали неправдиві матеріали, зокрема про те, що українська армія нібито обстрілює мирні українські міста й села", – зазначила вона.

Гітлянська повідомила, що журналістам заборонили в'їзд в Україну до 2020 року.

До 2015 року Памплієгу й Састре було внесено в чорний список громадян, які становлять загрозу національній безпеці України. Після протесту з боку іспанського уряду Київ зняв санкції з європейських журналістів у травні 2016 року.

25 серпня 2017 року Памплієгу й Састре було вислано з України до Нідерландів після 20 годин очікування в аеропорту Києва. За словами Памплієги, він надав українським прикордонникам необхідні для роботи документи, однак у в'їзді йому відмовили.

Асоціація преси Мадрида закликала владу Іспанії вимагати від України пояснень вислання журналістів. Дії української влади журналісти назвали "спробою авторитарного режиму запровадити цензуру".

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.