Видавали трафік мобільних операторів ОРДЛО за розмови українських абонентів. СБУ заявила про викриття телефонних нелегалів

Під час обшуків виявили нелегально використовувану техніку, повідомили у СБУ
Фото: ssu.gov.ua

Жителі Києва та Житомира налагодили нелегальний бізнес, що допомагає операторам мобільного зв'язку "Фенікс" і "Лугаком", які працюють на окупованій території України. Про припинення діяльності організованої групи зловмисників повідомили у СБУ.

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили і заблокували протиправну діяльність організованої групи, яка сприяла роботі операторів мобільного зв'язку ОРДЛО – "Фенікс" і "Лугаком". Про це 6 липня повідомив пресцентр СБУ.

"Оперативники спецслужби встановили, що організували нелегальний бізнес мешканці Житомира і Києва. Вони, використовуючи спеціальне програмне забезпечення і телекомунікаційне обладнання, забезпечували підміну номерів абонентів", – пояснили у спецслужбі.

Отже, зловмисники видавали міжнародний трафік із території ОРДЛО і Російської Федерації за місцеві телефонні розмови українських абонентів, що завдавало шкоди репутації України як надійного міжнародного партнера у сфері організації зв'язку, ідеться в повідомленні.

Під час обшуків правоохоронці виявили комп'ютерну техніку, електронні носії інформації, майже 17 тис. пакетів операторів мобільного зв'язку України, а також документи, що підтверджують протиправну діяльність групи.

Про затримання її членів у повідомленні пресцентру не йдеться.

Мережу "Фенікс" із 2015 року запущено в окупованому Донецьку на базі захопленого терористами під час бойових дій телекомунікаційного обладнання українського оператора "Київстар". Мережа "Лугаком" діє в окупованому Луганську із 2016 року, її власник – чеченський оператор "Вайнах Телеком".