Усі п'ятеро звільнених ексберкутівців перебувають на пункті пропуску "Майорське", де відбувається обмін – адвокат

Обмін розпочався 29 грудня
Фото: EPA

Протестувальники проти звільнення ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах під час Революції гідності, досі частково намагаються блокувати Лук'янівське СІЗО, щоб не допустити їхнього вивезення для обміну на Донбас, повідомляють "Ґрати". Водночас адвокат ексберкутівців Ігор Варфоломєєв розповів, що вони перебувають у Донецькій області на пункті пропуску "Майорське".

Колишні співробітники спецпідрозділу Міністерства внутрішніх справ України "Беркут" Сергій Зінченко, Павло Аброськін, Олександр Маринченко, Олег Янішевський, Сергій Тамтура, обвинувачені в убивстві протестувальників на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року, перебувають на контрольному пункті в'їзду-виїзду "Майорське" у Донецькій області, де 29 грудня відбувається обмін утримуваними особами. Про це "Ґратам" сказав їхній адвокат Ігор Варфоломєєв.

Водночас, за інформацією видання, протестувальники проти звільнення ексберкутівців досі частково намагаються блокувати Лук'янівське СІЗО, щоб не допустити їхнього вивезення для обміну.

Слідство встановило факт 48 убивств і 80 замахів на вбивство на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року. У цій справі в березні – квітні 2014 року затримали бійців "чорної роти" "Беркуту" Сергія Зінченка, Павла Аброськіна і їхнього командира Дмитра Садовника. Після того, як суд звільнив Садовника з-під варти, він зник. 23 лютого 2015 року затримали інших бійців цієї спецроти – Сергія Тамтуру та Олександра Маринченка. У липні 2015 року було затримано ще одного підозрюваного у розстрілі Небесної сотні – Олега Янішевського.

28 грудня 2019 року Київський апеляційний суд відпустив під особисте зобов'язання ексберкутівців Маринченка (у нього був цілодобовий домашній арешт), Тамтуру (перебував під нічним домашнім арештом), а також Зінченка, Аброськіна і Янішевського, яких утримували під вартою.

У засіданні брала участь нова група прокурорів, призначених генпрокурором Русланом Рябошапкою 28 грудня. Один із них під час слухань зачитав лист Рябошапки, в якому йдеться, що ексберкутівців занесено у списки на обмін утримуваними особами із представниками тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Тамтуру і Маринченка вивезли з Київського апеляційного суду на броньованому автомобілі.

Після того, як суд вирішив відпустити ексберкутівців, під Лук'янівським СІЗО почали збиратися активісти. Вони вирішили заблокувати всі можливі виїзди з ізолятора, щоб не дати вивезти трьох обвинувачених.

Обмін утримуваними особами на Донбасі розпочався 29 грудня. За інформацією української омбудсменки Людмили Денісової, Україні можуть передати 80 осіб.