Від початку воєнного стану в Україну не пустили понад тисячу громадян Росії – Держприкордонслужба

На територію України не пропускають громадян РФ віком від 16 до 60 років

Фото: ЕРА

Росія упродовж останнього часу відмовила у в'їзді 280 українцям, заявив спікер Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

Станом на 8.00 11 грудня із початку режиму воєнного стану в Україну не пустили 1020 громадян Росії, заявив в ефірі "112 Україна" помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

За його словами, ця цифра не означає, що в Україну не пропускають усіх російських громадян.

"Насамперед ті громадяни РФ, які їдуть із гуманітарною метою, для участі в освітніх заходах або в спортивних змаганнях, мають пріоритет і без труднощів можуть перетнути кордон на в’їзд в Україну. Тим, хто не може підтвердити мету своєї поїздки і щодо кого виникають сумніви, прикордонники відмовляють у перетині кордону", – заявив Слободян.

Він зазначив, що, згідно з чинним законодавством, прикордонники, щоб з'ясувати мету поїздки, можуть вимагати зворотні квитки, підтвердження броні готелю та іншу інформацію.

Водночас Слободян наголосив, що, незважаючи на офіційну заяву Росії про те, що Москва не буде вводити спеціальних заходів, у Держприкордонслужбі фіксують збільшення кількості українців, яким відмовляють у в'їзді в Росію. За словами представника Держприкордонслужби, таких осіб зараз приблизно 280.

26 листопада – наступного дня після того, як Росія захопила катери Військово-морських сил України "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", а також 24 українських військовослужбовців – Верховна Рада підтримала указ президента України Петра Порошенка про введення воєнного стану в 10 областях на 30 діб.

Воєнний стан запровадили в Україні з 14.00 26 листопада до 14.00 26 грудня 2018 року.

Голова Держприкордонслужби України Петро Цигикал 30 листопада заявив, що у зв'язку з введенням воєнного стану Україна посилила прикордонний режим, у країну не пускають громадян Росії чоловічої статі віком від 16 до 60 років.

За даними ЗМІ, в Україну іноді не можуть потрапити і жінки з російським громадянством.

Із 26 листопада до 9 грудня на територію України не пустили 900 громадян Росії.