Загибель 10 українських спецпризначенців на Донбасі у 2014 році. Суд звільнив із-під варти донецького фермера

Запобіжний захід Бутрименку суд змінив за клопотанням прокурора
Фото: pixabay.com

За словами Олени Яркіної – адвокатки потерпілих у справі фермера з Донецької області Миколи Бутрименка, якого обвинувачували у виданні "ДНР" 10 українських спецпризначенців на Донбасі, підозрюваному змінили запобіжний захід через внесення до списку осіб для обміну між Україною та не підконтрольними Києву територіями Донбасу.

26 грудня Оріхівський районний суд Запорізької області змінив запобіжний захід із тримання під вартою на особисте зобов'язання для фермера з Донецької області Миколи Бутрименка, якого обвинувачували у виданні "ДНР" 10 українських спецпризначенців на Донбасі, повідомляє "Радіо Свобода".

Про зміну запобіжного заходу для Бутрименка клопотав прокурор, зазначає радіостанція.

Адвокатка потерпілих Олена Яркіна розповіла журналістам, що це клопотання пов'язане із внесенням Бутрименка до списку для обміну утримуваними особами між Україною та не підконтрольними Києву територіями Донбасу.

"Учасники тристоронньої контактної групи з обміну полонених на виконання Мінських угод і домовленостей у нормандському форматі про обмін "всіх на всіх" досягли домовленості про включення Бутрименка у списки на обмін. І тому заявлено таке клопотання, оскільки сама процедура обміну передбачає, щоб людина не трималася під вартою, або під заставою, або під домашнім арештом – тільки особисте зобов'язання", – сказала вона.

За словами адвокатки, співробітники Служби безпеки України перевезуть Бутрименка до місця збору, де він чекатиме обміну.

Вона додала, що розгляд справи триватиме – наступне засідання призначено на 15 січня, Бутрименко має з'явитися на нього особисто або взяти участь у режимі відеоконференції.

"Позиція потерпілих саме така: Бутрименко є злочинець, він є обвинувачений, і якщо його забирають, то нехай повертають хлопців із 3-го полку. Попередні розмови із сім'ями потерпілих були наступного чину: якщо його обміняють на інших військових, які лишилися у "ЛДНР", то ця позиція є гуманною. Люди розуміють усе це. І всі дуже сильно хочуть, щоб Бутрименко був обміняний на Сергія Глондаря й Олександра Корінькова із 3-го полку спецпризначення", – додала адвокатка.

Колишній депутат Шахтарської райради Донецької області Бутрименко 29 липня 2014 року розмістив на території свого фермерського господарства кіровоградських спецпризначенців, які проводили операцію з пошуку збитого терористами льотчика. За даними слідства, він увійшов до них у довіру, а потім видав їх місцеперебування терористам. 10 українських військовослужбовців загинули, п'ятеро потрапили в полон.

Улітку 2016 року Бутрименка затримали.

Куйбишевський районний суд Запорізької області 16 травня 2019 року визнав його винним у фінансуванні тероризму та призначив покарання у вигляді восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна. Водночас підсудного було виправдано у справі про загибель спецпризначенців, оскільки не було доведено "участі обвинуваченого у вчиненні терористичного акту". Суд першої інстанції також відмовив родичам загиблих у задоволенні цивільних позовів про компенсацію моральної та матеріальної шкоди.

Апеляції подали як прокуратура і сторона потерпілих, так і захист Бутрименка, який вимагав визнати його невинуватим. У вересні Запорізький апеляційний суд повернув справу на повторний розгляд.

Як пише INSIDER, під час апеляції було допитано свідка обвинувачення, одного зі спецпризначенців, що вижили, Олександра Кудрявцева. Він стверджував, що чув вимовлену господарем ферми телефоном фразу: "Вони на місці". Незабаром після цього Бутрименко поїхав, а в господарстві з'явилися озброєні бойовики і бронетехніка.

23 грудня ТКГ погодила умови обміну утримуваними особами між Україною й ОРДЛО до кінця року. За даними російських ЗМІ, обмін відбудеться 29 грудня.