Зеленський про відкриття нових КПВВ у Луганській області: Активно працюємо

Україна розраховує на відкриття нових пунктів пропуску
Фото: mvs.gov.ua

Україна робить усе для полегшення страждань цивільного населення через бойові дії на Донбасі, заявив президент країни Володимир Зеленський.

Україна активно домагається якнайшвидшого відкриття двох нових контрольних пунктів в'їзду-виїзду в Золотому і Щасті Луганської області. Про це 23 липня на зустрічі з президенткою Швейцарії Симонеттою Соммаругою, представниками спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, Червоного Хреста, ООН в Україні та керівництвом Донецької обласної державної адміністрації заявив президент України Володимир Зеленський, інформує пресслужба глави держави.

"Активно працюємо з партнерами по нормандському формату та в межах тристоронньої контактної групи в Мінську щодо якнайшвидшого одночасного відкриття двох нових КПВВ у Золотому та Щасті. Необхідні взаємні гарантії безпеки для здійснення робіт з облаштування цих КПВВ діють із 10 липня", – зауважив Зеленський.

Він підкреслив, що вважає своїм безумовним пріоритетом "покращення гуманітарного становища цивільного населення, яке постраждало внаслідок ведення бойових дій".

Протягом трьох років було неможливо відвести сили та військову техніку в районі Станиці Луганської через постійні збройні провокації з боку "ЛНР", нагадав український президент.

"Торік восени ми нарешті досягли домовленості щодо припинення вогню, розвели сили й важке озброєння, побудували новий мостовий перехід. Ці кроки значно полегшили страждання місцевих мешканців, які до того мало не щодня в надзвичайно складних умовах перетинали лінію розмежування", – сказав він.

Тристороння контактна група 22 липня домовилася про повне і всеосяжне припинення вогню на Донбасі, а також про відкриття двох нових контрольних пунктів в'їзду-виїзду в Луганській області не пізніше ніж 10 листопада.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти й докази.