"Я дуже вас прошу вплинути на ту сторону". Зеленський зателефонував Путіну після обстрілу українських військових під Павлополем

Зеленський Путіну: Це не наближає нас до миру
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що сьогодні вранці в телефонній розмові з російським лідером Володимиром Путіним обговорив обстріл українських військових у Павлополі й має намір домовитися з Францією та Німеччиною про термінову зустріч з урегулювання конфлікту на Донбасі в нормандському форматі.

Президент України Володимир Зеленський 7 серпня на брифінгу в Києві повідомив, що говорив із російським лідером Володимиром Путіним про напад окупантів на позиції Об'єднаних сил біля Павлополя Донецької області, унаслідок якого загинуло четверо українських військовослужбовців, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Я сьогодні вранці, щойно, говорив із президентом Росії Володимиром Путіним стосовно цього. Терміново йому зателефонував, сказав: "Це не наближає нас до миру. Я дуже вас прошу вплинути на ту сторону, щоб вони припинили вбивства наших людей", – заявив він.

Крім того, Зеленський повідомив, що в розмові з Путіним порушив питання розмінування в районі будівництва мосту у Станиці Луганській Луганської області та повернення українських військовополонених.

"Довга була в нас розмова. Я кажу, що наших людей убивають, мені кажуть, що там є "деталі", де наші стріляють по цивільних... Усі кажуть, що дуже хочуть миру. Але, крім слів, ми повинні рухатися дуже швидкими кроками", – додав він.

Пізніше пресслужба українського президента повідомила, що Зеленський і Путін обговорювали можливість проведення зустрічі в нормандському форматі.

"Сторони домовилися про можливу зустріч лідерів країн нормандського формату. Робочі групи наразі напрацьовують документи для підписання на найвищому рівні", – сказано в релізі.

Зеленський також повідомив, що планує сьогодні після приїзду до Туреччини зателефонувати президентові Франції Еммануелю Макрону. Крім того, він має намір домовитися з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель про термінову зустріч у нормандському форматі.

"Щоб ми більше не говорили одне одному, що цього року має бути зустріч у нормандському форматі. Скільки ще людей може загинути цього року? Я хочу, щоб ця зустріч була якомога швидше", – підсумував президент.

Зеленський зазначив, що готовий перервати робочу поїздку в разі загострення ситуації на Донбасі та повернутися в Україну.

6 серпня внаслідок обстрілу бойовиками позицій у районі Павлополя загинуло четверо бійців 36-ї бригади морської піхоти. Бойовики відкрили вогонь, коли українські військовослужбовці займалися інженерним обладнанням позицій, повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк. Він зазначив, що цей напад не залишиться без уваги.

Через загибель військових президент України Володимир Зеленський закликав президента Франції Еммануеля Макрона, канцлерку Німеччини Ангелу Меркель і президента РФ Володимира Путіна "якомога швидше зібратися" для відновлення переговорів у нормандському форматі. Він заявив, що цей обстріл "підриває не тільки перемир'я, але й переговорний процес" щодо врегулювання конфлікту загалом.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

У зоні конфлікту періодично оголошують перемир'я. Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі погодила безстрокове припинення вогню на сході України з опівночі 21 липня. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала із 21 липня до 2 серпня приблизно 6 тис. порушень режиму перемир'я.