Жданов: Якби в Україні офіційно визнали війну, то наказ про заборону вогню у відповідь для ЗСУ прирівнювали б до зради батьківщини

Жданов: По суті, ми застосовуємо Збройні сили, порушуючи Конституцію
Фото: Олег Жданов / Facebook

Якщо українські військовослужбовці на Донбасі отримають наказ не відкривати вогню, вони будуть змушені його виконувати, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" колишній офіцер оперативного управління Генштабу ЗСУ, полковник запасу Олег Жданов.

Якби в Україні офіційно визнали війну на Донбасі, то будь-який наказ про заборону вогню у відповідь для Збройних сил із боку керівництва держави прирівнювали б до зради батьківщини. Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" сказав колишній офіцер оперативного управління Генштабу ЗСУ, полковник запасу Олег Жданов.

"Військовослужбовці виконують наказ, і вони не можуть вибирати: хочу – не хочу. Якщо буде наказ не стріляти, вони відкривати вогонь не стануть. З іншого боку, ми вже неодноразово це проходили – у нас була низка перемир'їв. Це вбивча практика за межами логіки. Ця ініціатива нездійсненна – вона за межею здорового глузду. Припинити вогонь можна двома способами. Перший варіант – це жорстка відповідь. Той самий Ізраїль на одну випущену ракету відповідає авіацією, яка розносить ущент супротивника. Другий варіант – політичний. Це переговорний процес зі стороною конфлікту у присутності третьої, незалежної, сторони. Наприклад, війська ООН практикують розмежування протиборчих сторін. Але для цього потрібно визнати факт війни", – підкреслив Жданов.

Він зазначив, що застосування ЗСУ без офіційного визнання війни суперечить Конституції України.

"Проблема в тому, що у нас взагалі не визначено юридичного статусу подій на сході країни. Тобто юридично це не війна, а мирний час. І, по суті, ми застосовуємо Збройні сили, порушуючи Конституцію. А отже, будь-який солдат, який стріляє зі своєї штатної зброї, є воєнним злочинцем. Якби в Україні офіційно визнали війну, то наказ про заборону вогню у відповідь для ЗСУ прирівнювали б до зради батьківщини. Згідно зі статутом, солдат зобов'язаний захищати суверенітет і державну цілісність країни у будь-який спосіб. Про це саме свідчить і Конституція. Колізію створив [експрезидент України Петро] Порошенко. Конституція зобов'язує президента вжити всіх заходів для збереження суверенітету і територіальної цілісності України. А закон про оборону ставить главу держави перед кримінальною відповідальністю за невиконання норм Конституції", – резюмував Жданов.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Представник України у тристоронній контактній групі з врегулювання конфлікту на Донбасі Леонід Кучма заявив за підсумками засідання 5 червня 2019 року, що група має до 19 червня розробити пропозиції щодо забезпечення встановлення перемир'я в зоні конфлікту, у яких буде прописана заборона на ведення вогню у відповідь.

"Тому що потім у нас же не було винних. Одні туди показували, інші – в протилежну сторону, що ті почали, а ми у відповідь... Там аж до того, що не стріляти у відповідь, повинно бути записано обов'язково, щоб усі цивільні об'єкти, школи, садки, житло в жодному разі не зазнавали такого обстрілу", – додав український представник.

6 червня на брифінгу Кучма уточнив, що під фразою про необхідність прописати в новій угоді про припинення вогню на Донбасі "не стріляти у відповідь" мав на увазі не відкривати вогонь у відповідь на обстріли, які бойовики ведуть із житлових кварталів або інших місць, де можуть постраждати мирні жителі.