Журналіст Гармаш: Окупанти на Донбасі не зацікавлені в поверненні українських біженців із РФ

Гармаш: Окуповані території Донбасу фактично утримують коштом Росії
Фото: Сергей Гармаш / Facebook

Бажання Москви вислати з Росії українських біженців наштовхує на думку, що зараз економічна ситуація в цій країні не з найкращих, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" донецький журналіст Сергій Гармаш.

Фінансована російською владою програма з повернення на Донбас українських біженців, що перебувають на території РФ, суперечить інтересам бойовиків в окупованих районах Донецької і Луганської областей. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив донецький журналіст, президент Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу, головний редактор інтернет-видання "ОстроВ" Сергій Гармаш.

"На окупованих територіях Донбасу, судячи з моніторингу місцевих ЗМІ, якраз почалася кампанія проти тих, хто повертається і з Росії, і з інших районів Донецької та Луганської областей. Можна зробити висновок, що через погіршення економічного становища ватажки бойовиків зацікавлені в зменшенні кількості людей на окупованих територіях Донбасу. Особливо це стосується пенсіонерів. Це дасть можливість окупантам витрачати менше грошей на допомогу з безробіття, пенсії та інші соціальні виплати", – зазначив журналіст.

На його думку, Москва не зацікавлена в утриманні біженців із Донбасу влашним коштом.

"Бажання Москви вислати українських біженців наштовхує на думку, що економічна ситуація у РФ не дуже гарна. Тобто у них немає грошей на утримання цих людей. А їх же теж треба якось підтримувати матеріально. З іншого боку, окуповані території Донбасу фактично утримують коштом Росії. Тому для з'ясування справжніх мотивів Москви потрібно більше подробиць про саму програму, що передбачає вислання біженців із Росії. Але хай там як, окупанти на Донбасі не зацікавлені в поверненні українських біженців із РФ", – підкреслив Гармаш.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

У 2016 році прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявляв, що в Росію переселилося понад 250 тис. "співвітчизників" із зони бойових дій в Україні. За твердженням російського прем'єра, у РФ їх забезпечують дахом над головою, медичною допомогою, роботою, а дітей – освітою.

У травні 2016 року в Радбезі РФ заявляли, що наявність у Південному федеральному окрузі РФ 73 тис. непрацевлаштованих біженців з України "ускладнює криміногенну обстановку".

Із російського Фонду президентських грантів виділили 471,4 тис. рублів (приблизно $7,8 тис.) на програму з повернення біженців із РФ на Донбас.